
Resesyon ve enflasyon verilerinden korkan FED, faiz indirimi ile Amerikan ekonomisini kurtarmaya hazırlanıyor. Ancak bu kurtarma çabasının mantıklılığı ve yararlığı konusundaki derin fikir anlaşmazlığı devam ediyor.
Bazıları Fed’in deflasyonist bir sarmalın önlenmesi ve politikayı normalleştirmek için ekonomik iyileşmeyi uzatması amacıyla ihtiyatlı bir sigortalama tutumu aldığına inanırken bazıları da tarihsel olarak düşük seviyelerdeki düşüş işsizliği ve Dow Jones’un 27 binin üzerinde seyretmesini gerekçe göstererek FED’in büyük bir hata yaptığına işaret ediyor.
Çünkü gereksiz bir indirimin, ekonomiyi fazla güçlendirip FED’i gerçek bir durgunluk durumunda az cephane ile bırakarak başka bir varlık balonu riski doğurabileceği biliniyor.JPMorgan Funds’un küresel stratejisti David Kelly de verdiği demeçte, FED’in piyasanın büyük bölüm tarafından beklenen indirimi hakkında; “şimdi yapmak yanlış olur” dedi. “Ciddi oran kesintileri, yangın söndürücü gibidir: Camı sadece gerçekten ihtiyaç duyduğunuzda kırarsınız” ifadeleriyle dikkat çeken Kelly, indirimin gereksizliğine atıfta bulundu.
Sonuçta FED geçen yıl dört kez faiz artırımı yapmış, 2020’de ise 3 ya da dört artış olacağına dair sinyal vermişti.
Faiz artırımları, yükselen ekonomiyi başarılı bir şekilde yavaşlatmış, enflasyonu kontrol altında tutmuş ve son olarak Fed’i birçoğunun sıkışmasından korktuğu sıfır seviyesinden uzaklaştırmıştı. İyi zamanlarda oranları artırmak, FED’e kötü zamanlarda indirim yapma imkanı verdiği için mantıklıydı.
Ancak faiz artışları, serbest paraya alışmış ve süregelen bir ticaret savaşı ile başa çıkmaya alışkın bir ekonomide fazla ileri gitmiş olabilirdi.Dolayısıyla kurum şu anda rotayı tersine çevirdi. Bank of America Merrill Lynch küresel ekonomi başkanı Ethan Harris de bu noktada, FED’in geleneksel politika mühimmatının yarısını kullanmasının beklendiğini savundu.
Ticaret savaşının ekonomiye zarar verdiğini anlatan Harris, Doğu Avrupa hariç dünyadaki tüm bölgelerde ticarette keskin bir daralma olduğunun üzerini çizdi. PNC’nin baş ekonomisti Gus Faucher de; “oran indirme potansiyeli, durgunluğu daha az olası hale getiriyor” dedi. Faucher, FED’in ekonomide yumuşak bir iniş gerçekleştirme şansı için üçte ikiden daha iyi bir ihtimal olduğunu tahmin ettiğini belirtti.
PIMCO’nun portföy yöneticisi Erin Browne de FED’in Japon ekonomisine olanların tekrarlanmasından kaçınmak istediğini bildirdi.Zayıf kişisel tüketim harcama enflasyonunun güçlü bir ekonomide fiyat indirimlerinin garanti edildiğini öne sürdüğünü ancak diğer ölçümlerin sağlıklı enflasyon seviyelerine işaret ettiğini aktardı. Haziran ayında, gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Ocak 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bespoke Investment Group’a göre de bu, tüm ekonomik genişlemenin çekirdek fiyatlarındaki en büyük ikinci kazanç olmuştu.
JPMorgan’dan Kelly’ye göre bu ekonomiyi hiçbir şekilde teşvik etmeyecekti. “Amerika’da bugün yatırım yapmakta tereddüt eden tek bir iş adamı yok çünkü oranlar çok yüksek.” diyen Kelly, oran indirimlerinin insanları daha düşük oranlardaki umutlarla borçlanmayı ertelemeye teşvik ederek geri tepebileceğini de aktardı.
Hatta bu seviyedeki indirim oranlarının ekonomiye yardım etmekten daha fazla zarar verebileceğini söyledi. Kelly ayrıca FED’in bağımsızlığının her zamankinden daha fazla tehdit altında olduğunun üzerini çizerek politik baskının kurumun oranları düşürme istekliliğini biraz etkilemiş olabileceğini anlattı. Ancak FED emektarlarından Reinhart, siyasi baskının Powell’ın iletişim stratejisini etkilediğini ve onu daha kararsız olmaya zorladığını savundu.