
Eski FED Başkanı Janet Yellen, küresel ekonomideki yavaşlamanın ABD ekonomisini etkilemeye başlaması durumunda bir sonraki adımın faiz indirimi olabileceğini söylerken ABD Merkez Bankası’nın halihazırdaki lideri de ekonomiye dair olumlu değerlendirmelerde bulundu.
Dün verdiği röportajda Janet Yellen Çin ve Avrupa’daki zayıflayan ekonomilerin güçlü ABD ekonomisi için tehlike arz ettiğini söyleyen Yellen; “bu elbette mümkün, eğer küresel büyüme gerçekten zayıflarsa ve bu finansal koşulların daha da sıkılaştığı ve ekonomide zayıflama gördüğümüz ABD’ye yayılırsa, bir sonraki hamlenin indirim olması kesinlikle mümkün fakat her iki sonuç da mümkün” diyerek görüş bildirdi.
Janet Yellen ayrıca yavaşlayan küresel büyümeyi, bir zamanlar izlediği ekonomi için en büyük tehdit olarak gösterdi.Çin’den gelen verilerin son zamanlarda zayıf olduğunu, Avrupa verilerinin de beklentilerin aşağısında geldiğini dile getiren Yellen, Bernanke ile birlikte ekonomiyi Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en büyük gerilemeden kurtarmaya yardım ettikten sonra FED’in dizginlerini önceki Başkan Ben Bernanke’den almıştı. Ve Yellen görevden ayrılmadan FED 10 yıl içinde oranları ilk kez artırmaya başlamıştı. Mevcut ekonomik değerlendirmesinde Yellen, yurtdışındaki tehditlere rağmen güç gördüğünü belirterek ABD’nin ekonomik verilerinin sağlam olduğunu kaydetti.
“Geçen yıla kıyasla büyümenin 2019’da yavaşlamasını beklememize rağmen benim görüşüm bunun yüzde 3 ya da daha üzerinde gerçekleşeceği yönünde” dedi. FED Başkanı Jerome Powell ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada cansız üretkenlik ve genişleyen servet açığının önümüzdeki 10 yıl içerisinde ABD’nin karşılaşacağı en büyük zorluk olacağını dile getirdi. Washington’da bir belediye binasında bir grup eğitimciye konuşan Powell, en büyük ekonomik korkusunun FED’in görüşünün dışında kaldığını aktardı.
Özellikle de gelir eşitsizliğini ele almak için daha agresif politikalar çağrısında bulundu. Orta ve daha düşük seviyelerdeki ücretlerin üst uçtakilere göre çok daha yavaş büyüdüğünü vurgulayan Powell; “refahın geniş ölçüde paylaşılmasını istiyoruz, bunun gerçekleşmesi için politikalara ihtiyacımız var” dedi.
ABD’nin son zamanlarda geri kaldığı bir alan olan işgücü katılımının ve gelir sınıfları arasındaki hareketliliğin artırılmasının önemine de işaret eden Powell; “bu, ne bir ülke olarak kendi imajımız ne de olmak istediğimiz yer” dedi. İlaveten Yellen gibi ABD ekonomisinin iyi bir noktada olduğunu belirterek işsizlik ve enflasyon rakamlarına gönderme yaptı.