
16 gündür süren Rusya-Ukrayna savaşı, piyasalarda sarsıntı yaratırken sürece ilişkin uyarıların arkası kesilmiyor. Savaş nedeniyle petrolün yanında paladyum, bakır, buğday gibi emtialar tarihi seviyelere çıkarken gıda cephesinde de tehlike çanları çalıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) bugünkü tahmini de endişeler üzerine eklendi. FAO, Rusya ve Ukrayna’nın küresel tarım için önemi ve mevcut çatışmanın risklerine ilişkin ön değerlendirme raporu yayımladı. Yüzde 22’lik fiyat artışı tahmin edildi.
FAO Uyardı: Gıda Fiyatlarında Yüzde 20 Artış!
Ukrayna’daki savaş nedeniyle ortaya çıkan küresel arz açığı, uluslararası gıda ve yem fiyatlarını halihazırda yüksek olan seviyelerinin yüzde 8 ila 22’sine kadar yükseltebilir.
FAO, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’nın dünyanın en önemli tarımsal emtia üreticileri arasında yer aldığını belirtti. Her iki ülkenin de net tarım ürünleri ihracatçısı ve her ikisinin de, ihraç edilebilir kaynakların genellikle bir avuç ülkede yoğunlaştığı küresel gıda maddeleri ve gübre pazarlarında lider tedarik rolleri oynadığı eklendi.

Bu yoğunlaşmanın ilgili piyasaları şoklara ve oynaklığa karşı artan kırılganlığa karşı savunmasız bırakabileceği aktarıldı. Rusya ile Ukrayna, 2021’de, buğday, mısır, kolza tohumu, ayçiçeği tohumu ve ayçiçek yağında dünyanın en büyük üç küresel ihracatçısı arasında yer aldı.
Raporda, dünyanın en önemli tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın uzun süreli bir çatışmada tahıl mahsullerini hasat edip edemeyeceğinin belirsizliği vurgulandı.
Rusya’nın ihracatının uluslararası yaptırımlar nedeniyle bozulabileceği yer verilen belirtilerek “Ukrayna’da kışlık hububat, mısır ve ayçiçeği yetiştirmek için kullanılan tarlaların yüzde 20 ile yüzde 30’unun 2022/23 sezonunda ekilmeyeceğini veya hasat edilmeyeceğini gösteriyor” denildi.
Buğday ithalatına bağımlı olan ülkelerden bahseden FAO, Türkiye, Mısır, Bangladeş ve İran’ın buğdaylarının yüzde 60’ından fazlasını Rusya ve Ukrayna’dan satın aldığını bildirdi.
“Bunlar, dünyanın en büyük buğday ithalatçıları ve hepsinin olağanüstü ithalatları var” denilirken ayçiçek yağı ve diğer alternatif yağlar için ihracat beklentilerinin de belirsiz kaldığı aktarıldı. Buna göre Hindistan, Avrupa Birliği, Çin, İran ve Türkiye dahil büyük ayçiçek yağı ithalatçıları, örneğin hurma, soya ve kolza yağı üzerinde yayılma etkisi olabilecek başka tedarikçiler veya bitkisel yağlar bulmalıdır.