
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi sanayi üretiminin yüzde 0,4 düşerken Avrupa Birliği’nde değişmediğini açıkladı. Eylül 2019’a kıyasla yüzde 6,8 ve yüzde 5,8 düşüş görüldü. Eylül 2020’de mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi Euro Bölgesinde yüzde 0,4 düşerken AB’de Ağustos 2020’ye göre değişmeden kaldı.
Ağustos ayında ise sanayi üretimi hem Euro Bölgesi hem de AB’de artmıştı. Euro Bölgesi’nde artış yüzde 0,6 olurken AB’de yüzde 0,9 arttı. Eylül 2020’de, Eylül 2019’a kıyasla sanayi üretimi Euro Bölgesi’nde yüzde 6,8, AB’de yüzde 5,8 azaldı.
Ağustos 2020 ile karşılaştırıldığında Eylül 2020’de Euro Bölgesi’nde dayanıklı tüketim malı üretimi yüzde 5,3, enerji yüzde 1,0 azaldı. Diğer taraftan verilere göre ara malı üretimi yüzde 0,5, sermaye malları yüzde 0,6 ve dayanıksız tüketim malları yüzde 2,1 artış kaydetti.
Avrupa Birliği’nde dayanıklı tüketim malı üretimi yüzde 3,9 ve enerji yüzde 0,7 düşerken; ara malı üretimi yüzde 0,6, sermaye malları yüzde 1,2 ve dayanıksız tüketim malları yüzde 1,4 oranında arttı.
Verilerin mevcut olduğu üye devletler arasında en büyük düşüşler yüzde eksi 5,6 ile İtalya, yüzde eksi 4,7 ile İrlanda ve yüzde eksi 3,8 ile Portekiz’de görüldü. En yüksek artışlar ise yüzde 4,1’le Çekya, yüzde 3,4’le Slovakya ve yüzde 3,1’le Polonya’da görüldü.
Eylül 2019 ile karşılaştırıldığında Eylül 2020’de Euro Bölgesi’nde sermaye malı üretimi yüzde 13,3, enerji yüzde 4,5, ara malları yüzde 3,7, dayanıklı tüketim malları yüzde 1,7 ve dayanıksız tüketim malları yüzde 1,5 düştü.
AB’de sermaye malları üretimi yüzde 11,9, enerji yüzde 4,8, ara malları yüzde 2,8 ve dayanıksız tüketim malları yüzde 1,7 azaldı. Dayanıklı tüketim malı üretimi ise yüzde 0,7 arttı.
Verilerin mevcut olduğu üye devletler arasında en büyük düşüşler İrlanda (yüzde eksi 13,6), Almanya (yüzde eksi 8,7), Fransa ve Hollanda’da (her ikisi de yüzde eksi 6,1) gözlendi. Yalnızca Polonya (yüzde artı 3,3) ve Portekiz’de (yüzde artı 2,5) artış görüldü.