
Eurostat tarafından açıklanan verilere göre Euro Bölgesi GSYİH’si ikinci çeyrekte yüzde 11,8, Avrupa Birliği GSYİH’si yüzde 11,4 daralmıştı.
Yapılan yukarı yönlü revizyon rekor düşüşü engellemezken önümüzdeki çeyreklere ilişkin beklentiler yükseldi. Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (Ifo) tarafından yayımlanan raporda Euro Bölgesi’nde son çeyrekte yüzde 2,2 büyümenin beklendiği belirtildi.
Euro Bölgesi’nde GSYİH’nin 2020’nin ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %11,8 daraldığını hatırlatan Ifo, bunun tüm talep bileşenlerinden kaynaklandığını aktardı.
Almanya’da GSYİH’nin %9,7, İtalya’da %12,8, Fransa’da %13,8 ve İspanya’da %18,5 düştüğünü kaydetti.#istat Euro-zone economic outlook Eurozone #GDP starts to recover: https://t.co/mxU8Mkd75C pic.twitter.com/phZgpmLXo9
— Istat (@istat_en) September 29, 2020
Bununla birlikte, üç aylık verilerin perakende satışlar ve endüstriyel üretim gibi aylık göstergelerdeki keskin dalgalanmaları gizlediğini ekledi. Mart ve Nisan’daki keskin düşüşü, Mayıs ve Haziran aylarında toparlanmanın izlediğini aktardı.
Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), İsviçre Ekonomik Enstitüsü (KOF) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) iş birliğiyle hazırlanan raporda GSYİH ve diğer ekonomik kümelerin 2020’nin üçüncü çeyreğinden itibaren toparlanacağı öngörüldü.
Yıllık enflasyonun 2021’in ilk çeyreğinde ılımlı bir ivme ile düşük kalacağı söylenirken görünümün, ekonomik politikaların etkinliğine ve pandeminin gelişimine bağlı olarak hem yukarı hem de aşağı yönlü risklerle birlikte yüksek belirsizliğe tabi olduğu vurgulandı.
Ekonomik görünüm raporunda Euro Bölgesi GSYİH’sinin üçüncü çeyrekte üç aylık bazda yüzde 8,2 büyüyeceği, yılık bazda ise yüzde eksi 8,1 daralacağı belirtildi.
Dördüncü çeyrekte çeyreklik büyümenin yüzde 2,2 olacağı, yıllık bazda ise yüzde 6,1’lik küçülme yaşanacağı tahmin edildi. 2021’in Ocak-Mart dönemini ifade eden ilk çeyreğinde ise çeyreklik GSYİH’nin yüzde 1,5 büyürken, yıllık bazda GSYİH’nin yüzde 1 daralacağı aktarıldı.
Bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 9,2 ve yüzde 2,3 artması beklenen özel tüketici harcamalarının, ekonomik büyümedeki ivmenin itici gücü olduğu dile getirildi.
Sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 15,2 ve dördüncü çeyrekte yüzde 1,4 artacağı eklendi. Önümüzdeki üç çeyrek için ortalama enflasyon tahminleri ise çeyreklik bazda yüzde eksi 0,3; yüzde 0,1 ve yüzde eksi 0,2 olarak verildi.