
Son haftalarda Fransa, İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde vakaların yeniden tırmanışa geçmesi kısıtlamaların bir kez daha devreye sokulmasına neden oldu. Fransa’da sokağa çıkma yasağı uygulanırken, diğer ülkelerde de tedbirlerin artırıldığı duyuruldu.
Kısıtlamaların yeniden hayata geçirilmesi ekonominin toparlanmasının önünde en büyük risk faktörü. Fakat bugün açıklanan veriler, tablonun oldukça iyimser olduğunu gösteriyor.
Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi 2020’nin üçüncü çeyreğinde piyasa beklentisinin çok üzerinde büyüdü.
Euro Bölgesi’nde yılın ikinci çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasıla, revize edilmiş haliyle %11,8 oranında küçülmüştü. Cuma günü açıklanan veriler ise 1995 yılından bu yana en keskin artışın gerçekleştiğini göstererek, rekor büyüme kaydetti.
Euro Bölgesi’nin ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla %12,7 oranında arttı. Ekonomistler %9,6’lık artış bekliyordu. İkinci çeyreğe göre sert yükselen GSYİH, 2019’un aynı dönemi ile karşılaştırıldığında %4,3 düşük kaldı.
Bu da coronavirüs salgınının etkilerinin tam olarak silinmediğinin göstergesi oldu. Bölge ülkelerinden Fransa %18,2 ile en yüksek artışı kaydederken, onu %16,7 ile İspanya, %16,1 ile İtalya izledi.
Almanya ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde %8,2 büyüdü. Bu oran son 50 yılın en yüksek artışı olarak kaydedildi. En düşük büyümeyi ise %3,7 ile Litvanya, %6,2 ile Çekya, %6,6 ile Letonya ülkeleri gerçekleştirdi.
Her ne kadar ekonomide rekor büyüme sağlansa da, yeniden tırmanışa geçen vakalar önemli bir risk faktörü olarak öne çıkıyor.
İspanya’da son 24 saat içinde 23 bin 580, İtalya’da 26 bin 831 ile en yüksek günlük vaka bildirildi. Avrupa’nın birçok ülkesinde kısıtlamalar yeniden hayata geçirilmeye başlandı. Uzmanlar bu önlemlerin ekonomide yeniden keskin bozulmaya yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası aylık kurul toplantısında aldığı kararları açıkladı. Piyasa beklentisine paralele yönde faiz değişikliğine gidilmedi. Başkan Christine Lagarde, Aralık ayında yeni bir teşvik paketinin uygulanacağının sinyalini verdi.
Banka daha önce 750 ve 600 milyar Euro olmak üzere toplamda 1 trilyon 350 milyar Euro tutarında acil varlık alımına gitmişti. Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (Pandemic Emergency Purchase Programme) 2021 yılının Haziran sonuna kadar devam edeceği belirtilirken, bankanın bol miktarda likidite sağlamayı sürdüreceğinin altı çizildi.