
19 ülkenin üye olduğu Euro Bölgesi 2019’un Temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi verilerini açıkladı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından paylaşılan rakamlar, bölgede Temmuz’daki sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla %0,4 oranında düştüğünü gösterdi.
Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi rakamlarında durum bu şekildeyken, 2019’un Temmuz ayındaki verilerin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise %2 oranında düştüğü gözlemlendi. Bunun yanında Avrupa Birliği’ndeki (AB) sanayi üretimi bu yılın Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,1 azalırken, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında %1,2 oranında azaldı.
Bahsedilen dönemde AB ülkeleri arasında en fazla sanayi üretimi artışı kaydeden yer %4,9’luk oran ile Hırvatistan oldu.İlk sırada yer alan Hırvatistan’ı Portekiz %3,6 ile takip ederken, %3,5 ile de Danimarka izledi. Bunun yanı sıra sanayi üretiminde en fazla düşüş kaydeden ülke %3,3 ile Romanya oldu. Ardından %2,9 ile Estonya en büyük ikinci düşüşü gerçekleştirdi. %2,1 düşüşle Letonya üçüncü sırada yer aldı.
Ekonomisinde yavaşlama görülen Euro Bölgesi için büyük bir öneme sahip olan sanayi üretimi 2018’in Kasım ve Aralık aylarında da sert düşüşler göstermişti. Fakat kayıplarını azaltsa da Haziran ve Temmuz aylarında rakamlar da daralmaya işaret etti.
Bölgenin en güçlü ekonomilerinden sayılan Almanya da Temmuz ayında sanayi üretimini artış beklentilerinin aksine düşürmüştü.Zayıf enflasyonun yanı sıra hem Almanya hem de Euro Bölgesi’nin genelinde görülen imalat ve sanayi verilerindeki düşüş, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikasını gevşetmesinde etkili olan unsurlardan yalnızca biri sayıldı. AMB bugünkü toplantısında mevduat faizini 10 baz puan düşürme kararı aldı.
Bankanın enflasyon için belirlediği seviye olan %2 hala geçerliliğini korurken, beklentiler enflasyon görünümünün yeterince yakın bir seviyeye yaklaşana kadar bugünkü seviyede ya da daha düşük seviyelerde kalacağını söylüyor. Banka ayrıca bugünkü kararı kapsamında bir tahvil alım programı da başlattı.