Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Euro Bölgesi PMI Endeksi Koronavirüs Etkisiyle 20 Yılın En Düşüğünü Gördü

Dünya ekonomisini tepetaklak eden koronavirüsün etkileri birer birer kendini gösteriyor. Avrupa'nın son açıklanan ekonomik göstergelerine yansıyan bu durum, verileri son 20 yılın en düşük seviyesine çekti.
Euro Bölgesi PMI Endeksi Koronavirüs Etkisiyle 20 Yılın En Düşüğünü Gördü
Son Güncelleme: 
Yorum

Aylardır hayatımızı etkileyen koronavirüsten en fazla etkilenen ülke ABD olsa da, bu diğer ülkelerin süreci zararsız atlattığı anlamına gelmiyor. Avrupa ülkeleri de salgından büyük hasar gördü. Özellikle İspanya, İtalya, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’da kaydedilen yüksek sayıdaki vakalar, birçok insanın ölümüyle sonuçlanıyor.

Hayatı normalleştirmek amacıyla bazı bölgelerde karantina önlemlerinin yumuşatılması konuşulsa da hastalığın dünyada 2 milyon 640 bine yakın kişiye bulaşmış olması oldukça ciddi bir duruma işaret ediyor. Aşağıdaki tablodan vaka ve ölüm sayılarının yoğunluğuna bağlı olarak yapılmış sıralamayı görebilirsiniz;

Dünya Geneli Korona Vakaları
Kaynak: news.google.com

Görüldüğü gibi salgın sürecini en ağır geçiren ülke olarak Amerika ilk sırada yer alsa da onu takip eden ülkelerin Avrupa’da olması dikkat çekiyor. Bu da krizin Avrupa’yı da derinden sarstığı anlamına geliyor. Ülke ekonomilerinde de hissedilen bu durum, birbiri ardında getirilen teşviklerle hafifletilmeye çalışılıyor.

Euro Bölgesi’nin Ekonomik Göstergeleri Koronavirüs Etkilerini Hissediyor

Ekonomik Göstergeler Virüs Etkilerini HissediyorSalgından ekonominin aldığı darbenin azımsanamayacak kadar fazla olduğu Avrupa’da bu durum ekonomik veriler üzerinde de etkisini gösterdi. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla karantina önlemlerinin alınması ve işletmelerin faaliyetlerini kısmi olarak durdurması hem hükümeti hem de vatandaşları zor duruma soktu.

Bugün açıklanan Euro Bölgesi’ne ilişkin Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) IHS Markit tarafından açıklandı. Nisan ayının PMI verilerinin %13.5’e indiğini açıklayan şirket, oldukça sert bir gerileme olduğunu gözler önüne serdi. Nitekim Mart ayında PMI %29.7 seviyesinde kaydedilmişti ve bu da virüsün henüz ekonomiye yansımadığının bir kanıtı olarak yorumlanabilirdi.

Ekonomistlerin beklentisinden çok fazla olan bu rakam, son 20 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Beklentiler %27,5’ti. Bu da demek oluyor ki koronavirüsün ekonomiye vurduğu darbeler ya son yılların en kötü ekonomik verileriyle ya da tarihte görülen ilklerle kendini gösteriyor. Aşağıdaki grafikten, Euro Bölgesi Nisan ayı PMI verisinin son yıllar içinde kaydettiği en büyük düşüşü görebilirsiniz;

Euro Bölgesi Bileşik PMI Veri
Kaynak: Investing

IHS Markit’in verileri; bölgede salgın kaynaklı kısıtlamalarla birlikte imalat ve hizmet sektörünün Nisan ayında ciddi derecede düşüş kaydettiğini, bunun yanında hizmet, dinlence, hava yolları, yemek ve konaklama sektörünün de büyük darbeler aldığına işaret etti.

Aralarında Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) da bulunduğu birçok ülkenin merkez bankasından gelecek hafta yeni teşvik programlarının açıklanması bekleniyordu. Bugün açıklanan rekor düşük seviyedeki PMI verilerinin 2 trilyon Euro’luk bir kurtarma paketi açıklaması beklenen AMB’nin kararını ne yönde etkileyeceği merak ediliyor.

IHS Markit baş iş dünyası ekonomisti Chris Williamson durum değerlendirmesinde şu ifadeleri kaydetti;

Chris Williamson YorumlarıUluslararası Para Fonu’nun (IMF) uyarıları, ekonomideki gerilemenin son 100 yıl içinde görülenin en keskini olduğu yönündeydi. Kuruma göre bu yıl %7,5 daralma kaydedecek olan Euro Bölgesi, oldukça büyük bir resesyonla karşı karşıya kalacak.

Zaten salgın nedeniyle Euro Bölgesi’nin dev ekonomisi Almanya için daralma öngörüleri çoktan oluşmuş; beraberinde Fransa’nın da bu yıl %8 daralabileceği belirtilmişti. Ekonomistlerin büyük kısmı, ekonomilerde görülen bu daralmaların daha önce görülmemiş şiddette olacağına dikkat çektiler.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde istihdam da hemen her ülkede olduğu gibi ciddi tehlike altında görünüyor. Bölgede işsiz kalan vatandaşlar çaresizliklerle boğuşurken, kapatılan işletmelerin yöneticileri de sarsılıyor. Hal böyleyken dünyanın bazı ülkelerinde görülen karantina gevşetme uygulamalarının ne kadar doğru olacağı akıllarda şüphe uyandırıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu