
Euro Bölgesi, 2019 yılının ilk çeyreğinde kaydettiği %0,4’lük büyümeyle beklentilerin üzerinde bir ilerleme kaydetmişti. 2020 yılına ilişkin büyüme-enflasyon verilerindeki tahminlerde düşüşe yönelen Euro Bölgesi, AB Komisyonu için de söz konusu oldu.
Yılın ilk çeyreğinde Euro Bölgesi, yüzde 0,4 ile tahminlerin üstünde büyüdü. 19 ülkenin üye olduğu Euro Bölgesi’nin büyüme ve enflasyon verileri, Komisyona göre %1,5 oranında gerçekleşecekti. Fakat bu tahmin rakamı AB Komisyonunca %1,4’e indirilmişti.
Bugün açıklanan verilere bakıldığında, Euro Bölgesi enflasyon rakamı Haziran ayında %1.3’e çıktı.Avrupa İstatistik Ofisi’nden (Eurostat) alınan verilere bakıldığında, bölgede tüketici fiyatlarının yıllık bazda mevcut seviyesi %1.2’den %1.3’e yükseldiği görüldü. Ayrıca enflasyon rakamının Mayıs ayındaki rakamı %1.2 ile 2018’in Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye ulaşılmıştı.
Yine Eurostat’a göre yıllık bazdaki çekirdek enflasyon aynı kaldı. Tam da beklenildiği gibi %1.1’de sabit kalmayı sürdürdü. Fiyatların aylık bazda incelendiğinde %0.2 ile piyasa beklentisinin az da olsa üzerinde gerçekleştiği tespit edildi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) önümüzdeki hafta faiz kararı için bir toplantı gerçekleştirecek.
Bölgede fiyat istikrarını sağlamak amacıyla, bankanın enflasyon hedefi %2’ye yakın ya da bu rakamın hafif altındaki seviyelerde bulunuyor.
AMB üyelerinden biri olan Benoit Coure, hedeflenen enflasyon rakamı için ne gerekiyorsa yapılacağını açıkladı.Geçtiğimiz günlerde AMB’den gelen açıklamada zayıflayan Euro Bölgesi’ne destek sağlanacağı duyurulmuştu. Bankanın yetkilileri bu kapsamda destek amaçlı yapılan ek teşviklere sıcak baktığını bildirmişti.
Açıklanan rakamlar dikkate alındığında, AB üyesi ülkelerden Haziran’da en yüksek enflasyon rakamı %3,9 ile Romanya’ya ait olurken, onu izleyen %3,4 ile Macaristan oldu. Letonya ise %3,1 ile üçüncü sırada yer aldı.
Yine aynı dönemde en düşük enflasyon rakamı %0,2 ile Yunanistan’a ait. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ise %0,3’lük enflasyon rakamı elde ettiği görülüyor. Enflasyon oranları diğer ülkelerde ise şu şekilde: Almanya’da %1,5, Fransa’da %1,4 ve İtalya’da %0,8.
Bunların dışında Euro Bölgesi’nde Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla, inşaat üretiminin %0,3 oranında düştüğü kaydedildi. Bu oran geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %2,5 arttı. Sektördeki üretimin 2018 yılının Mayıs ayına göre %2 arttığı öğrenildi.