
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, hafta sonu verdiği bir demeçte Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık isimli serbest ticaret anlaşmasını şimdilik sadece 13 ülke ile tamamlamaya istekli olduğunu söylemişti.
Ancak Endonezya Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, Hindistan dahil bazı ülkeler olmadan da anlaşmanın devam edebileceği önerilerine rağmen Asya Pasifik ticaret anlaşmasını müzakere eden 16 ülkenin hepsinin, çerçevede kalacağını bildirdi.
Ülkeler, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık veya RCEP için 2019’un sonuna kadar müzakerelerin sonuçlandırılması için hedef belirlemişlerken gelen son açıklamalar, anlaşmazlığı gösterdi.RCEP anlaşmasındaki 16 ülke ise 10 Güneydoğu Asya ülkesini ve Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere 6 büyük ticaret ortaklarını kapsıyordu. Yavaş ilerlemeden hoşnut olmayan Çin ise edinilen bilgilere göre daha önce Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda olmadan devam etmeyi önermişti. Raporda, Hindistan’ın pazarlarını açma konusundaki isteksizliğinin müzakerelerde önemli bir engel oluşturduğu belirtilmişti.
Ne var ki Endonezya Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, “RCEP’de 16 ülkenin de kalacağına inanıyoruz” dedi. Endonezya Ticaret Bakanı’nın serbest ticaret anlaşması konusunda Malezya lideri ile aynı fikirde olmaması dikkat çekti.
“Malezya Ticaret Bakanı ile konuştum. Temel olarak, hepimiz 16 üye ülkenin anlaşmasa kalmasını istiyoruz ve 16 üye ülkenin RCEP’de kalacağına inanıyoruz” diyen Endonezya Ticaret Bakanı, bazı tarafların müzakere masasında birbirleriyle aynı fikirde olmamalarının normal olduğunu dile getirdi.
İlaveten, bu ülkelerden bazılarının farklılıklarını iki taraflı olarak giderdiğini de ifade etti. Sonuçta 16 ülkenin hepsinin bu yıl sonuna kadar geniş bir anlaşmaya varması bekleniyor ve RCEP kesinleşirse 16 ülke, dünyadaki gayri safi yurt içi hasılanın üçte birini kapsayan büyük bir ticaret bloğu oluşturacak.