Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dünya Bankası: Yurt İçi Zorluklar Türkiye Ekonomisini Baskılıyor

Türkiye ekonomisine dair değerlendirme yapan Dünya Bankası pandemi, para politikası, mali duruş ve enflasyon gibi unsurlara değindi.
Dünya Bankası: Yurt İçi Zorluklar Türkiye Ekonomisini Baskılıyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomi Monitörü Raporu’nu yayımladı. Türkiye’nin 2021 yılında Covid-19 pandemisine rağmen hızlı ekonomik toparlanma yaşadığı söylendi. Fakat aynı zamanda artan makro-finansal oynaklık yaşadığına dikkat çekildi.

Para politikasında yapılan değişikliklerin Türk lirasının tarihteki en düşük seviyelere inmesine ve enflasyonun rekor seviyelere çıkmasına yol açtığı ifade edildi.

Pandeminin tüm dünyada yoksullukla mücadeleyi zorlaştırdığı söylenen raporda, “Pandemi ile ilişkili mali destek tedbirleri bu etkilerin biraz hafifletilmesine yardımcı olsa da pandeminin 2020 yılında yaklaşık 1,6 milyar insanı daha 5.50 dolar yoksulluk sınırının altına ittiği ve Türkiye’nin 2019 yılında yüzde 10,2 olan yoksulluk oranını yüzde 12,2’ye yükselttiği tahmin edilmektedir. “ denildi.

Tüketici fiyatlarındaki yüzde 1 oranında artışın, yoksul sayısını yüzde 2 artırdığı ifade edildi. Enflasyonun Ocak ayında yüzde 48,69’a yükseldiği hatırlatılarak, temel makroekonomik zorluk olacağı söylendi.

Ocak Enflasyonu Hem Aylık Hem Yıllık Bazda Beklentilerden Yüksek Geldi
Kaynak: TÜİK

Türk lirasını istikrara kavuşturmak ve enflasyonu düşürmek için alınan istisnai önlemlerden dolayı Türkiye mali duruşunun baskı altına girebileceği ifade edildi. Küresel ve yurt içindeki zorlukların 2022 yılı ekonomik görünümü baskıladığı ifade edildi.

Devam eden lira kaybı ve yüksek enflasyonun makro finansal kırılganlıkları daha da kötüleştirebileceği, reel gelirleri aşındırabileceği, fiyat sinyallerini, üretim ve tedarik kanallarını bozabileceği aktarıldı. Bunların yoksulluğu azaltma konusunda kaydettiği ilerleme için de bir risk olduğu vurgulandı.

Makroekonomik politika ayarlarının, güveni artırmak ve makro finansal riskleri azaltmak için ayarlanması gerektiği, daha fazla para politikası gevşemesinin dış ve iç dengesizlikleri genişletmeye devam edeceği bildirildi. Türkiye’nin uzun vadeli küresel rekabet gücünü artırmaya odaklanması gerektiği belirtildi.

Raporda, “Son dönemdeki makro-finansal istikrarsızlık banka bilançolarını baskılamıştır ve uzun vadeli finansman için sağlanabilecek yurt içi kaynak geliştirme çabalarını sekteye uğratmıştır.” açıklaması yapıldı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu