
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, bugün verdiği demeçte ticari büyümenin azalması ve birçok düşük gelirli ülkenin daha borçlu hale gelmesiyle ilgili riskleri ele aldı.
Uluslararası Para Fonu ile Dünya Bankası’nın Bali’deki yıllık toplantısında konuşan Jim Yong Kim, “ticaret yoksullar için önemlidir” yorumuyla ve diğer açıklamalarıyla dikkat çekti. Zira ABD – Çin gerilimleri giderek artarken ve düşük gelirli ülkelerin borç seviyeleri giderek yükselirken, pek çok uzman gibi Jim Yong Kim de ticaretin yoksullar için önemli olduğunu savundu.
Jim Yong Kim ayrıca Dünya Bankası’nın buradaki mesajı ele almaya çalıştığını çünkü ticaretin kritik olduğunu söyledi.“Aşırı yoksulluğu sona erdirmek istiyorsak ticaretin kritik olduğunu gösteren tabloya kanıtlar koymaya çalışıyoruz. Oysa ki basit olan kanıt, yoksulluğa son vermek için burada olmamız ve ticaretin bunun için önemli olduğudur” diyen Dünya Bankası Başkanı, ticaret büyümesinin düşmesi ve düşük gelirli ülkelerin borçluluk seviyelerinin artmasından kaynaklı risklerden bahsetti
Dünya Bankası Başkanı konuşmasına şöyle devam etti: “Burada vermeye çalıştığımız mesaj şudur; ticaret gerilimleri artarken elimizden gelen her şeyi yapalım, ticaret gerilimlerinde ne olacağını anlamaya çalışan gelişmekte olan ülkeleri hazırlıyoruz.” Söz konusu ülkelerin yapmaları gereken şeyin çok açık olduğunu söyleyen Dünya Bankası Başkanı, onların mali sorunlarını çözmeleri, mantıklı para politikaları oluşturmaları ve bu para birimlerini manipüle etmeye çalışmamaları gerektiğini belirtti.
Bunların yanında Kim, ticaret savaşının Çin’e mal ve hizmet tedarike den ülkeler üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti. İlgili haberde Kim’in kendisine yöneltilen Trump’ın FED’e saldırmasıyla alakalı soruya Dünya Bankası’nın genel olarak bağımsız merkez bankalarının önemine inandığını vurgulayarak cevap verdi. Sonuçta Trump dün FED’in piyasa dalgalanmalarına rağmen faiz oranlarını yükseltmesini eleştirmiş ve “Fed çıldırdı” demişti.
Kim bu noktada Dünya Bankası’nın ABD doları ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini çünkü dolar cinsinden çok yüksek borçları olan pek çok gelişen ülke olduğunu dile getirdi. “Eğer büyük bir ekonomi, dolar cinsinden borçluysa, eğer sorun yaşarsa yayılma etkisi çok önemli olabilir. Bu yüzden para politikasıyla ilgili tavsiyelerde bulunmaya çalışmayız fakat yakından izleriz ve para durumumuzu cevap vermek için hazırlamaya, sonuçlar ne olursa olsun hayatta kalmaya çalışırız” ifadeleriyle konuşmasını bitirdi.