
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2020 dönemine ait dış ticaret endekslerini açıkladı. Söz konusu dönemde ihracat birim değer endeksi 2019 yılının Temmuz ayına kıyasla %1,6 oranında düşüş gösterirken 92,2’den 90,7’ye geriledi. İthalat birim değer endeksi ise %9,4 düşüşle 89,1’den 80,8’e düştü.
Temmuz ayında ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi artış gösterdi.
Dış ticaret haddi 2019 yılının Temmuz ayında 103,5 değerinde açıklanmıştı. Bu yılın Haziranında ise 109,9 puanı kaydetti. İhracat tarafındaki gelişmelere baktığımızda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla gıda, içecek ve tütünde birim değer endeksi %1,1 oranında artış gösterdi.
Öte yandan yakıt hariç hammaddelerde %4,2, yakıtlarda %36,8, imalat sanayinde ise %0,8 oranında düşüş oldu.
İhracatta miktar endeksi yıllık bazda %4,1 oranında azalırken bu oran yakıtlarda %34,1, gıda, içecek ve tütün hariç imalat sanayinde %3,7 olarak açıklandı. Gıda, içecek ve tütünde %8,2, hammaddelerde ise %15,4 oranında artış gerçekleşti.
Yıllık bazda ithalat birim değer endeksinde %9,4 düşüş olurken, miktar endeksinde %3,1’lik artış kaydedildi.
Birim değer endeksi 2019’un aynı dönemine göre gıda, içecek ve tütünde %1,1 arttı. Hammaddelerde %12,4, imalat sanayinde %3,8, yakıtlarda ise %36’lık düşüş oldu. Miktar endeksine baktığımızda hammaddelerde %3,1, yakıtlarda %6,7 oranında artış olduğunu görmekteyiz. Ancak gıda, tütün ve içecek grubunda %26,5, imalat sanayinde ise %3,4 oranında düşüş gerçekleşti.
Aylık verilere baktığımızda Haziran ayında 147,6 olan ihracat miktar endeksinde %12,4 oranında artış oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi böylelikle 165,9 değerine yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış ihracat miktar endeksi %1,2 artışla 168,5 oldu.
Bir önceki aya göre %5,7 artan ithalat miktar endeksi 131,5’e yükselirken, takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi 138,5 olarak açıklandı. Bu puan 2019’un Temmuz ayında 130,2’ydi. Yıllık bazda %6,4’lük artış gerçekleşmiş oldu.