
Pekin, Tayvan’a silah satışıyla ilişkili her ABD firmasını Çin’de ticaret yapmayı yasaklamakla tehdit etti. Geçtiğimiz hafta Çin ABD’yi Tayvan’a 2.2 milyar dolarlık silah satışını iptal etmeye çağırmış, Washington’u Çin’in iç meselelerine karışmakla suçlamıştı. Pentagon ise ABD Kongresi’ni halihazırda Doğu Asya devletine büyük bir silah satışının muhtemel olduğu konusunda bilgilendirdi.
İddialara göre Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, bugün Pekin’de verdiği demeçte anlaşmanın gerçekleşmesi halinde satışa dahil olan ABD firmalarıyla iş ilişkilerinin sona erdirileceğini söyledi.Geng, herhangi bir ABD şirketinin adını vermemesine rağmen, Honeywell ile General Dynamics’in tankların arkasındaki ana isimler ve Raytheon’un da Stinger füzelerinin üreticisi olduğu biliniyor. Jane’s by IHS Markit analisti Jon Grevatt, bugünkü açıklamasında Çin’in tehdidinin Washington tarafından, ABD’nin Tayvan’ın savunma kapasitesine yardımcı olması için yasal bir zorunluluğun olduğu ve bunun bir öncelik olarak kalacağı şeklinde düşünüleceğini dile getirdi.
“Bu tür tehditlerde bulunarak, Çin’in ikili ticareti daha da bozmak yerine ABD’den uzlaşmacı bir işaret aradığı algılanıyor.” yorumuyla da dikkat çekti. Tüm bunların yanında, herhangi bir yasağın oto ve havacılık sektörlerindeki gibi askeri olmayan ürünlerin Çin’e satışında yer alan şirketleri muhtemel bir şekilde etkileyebileceğini anlattı.
Haberde Tayvan’ın Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Tsai Ming-yen’in son günlerde New York’u ziyaret ettiği ve ada ülkesinin internet sitesine göre kendisinin pek çok ABD’li milletvekiliyle bir araya geldiği bilgisi de verildi. Tsai ziyareti boyunca ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Tayvan-ABD ilişkileri ve bölgesel güvenlik meseleleri hakkında konuştu.