
Çin, ABD dolarına yoğun bir şekilde maruz kalıyor ancak şimdi ayrılma riski ile Pekin, dünyanın en büyük rezerv para birimine bağımlılığını azaltmak için rezervlerini sessizce çeşitlendiriyor.
ANZ Research, yakın tarihli bir raporunda ABD ile süregelen ticaret gerilimlerinin en büyük iki ekonomi arasında finansal ayrılma riskini artırdığını söyledi. Daha önce çıkan haberlerde de Beyaz Saray’ın, ABD’deki Çin’deki hisse senetlerini listeden kaldırma gibi hamlelerle Çin yatırımlarını engellemeyi düşündüğü öne sürülmüştü.
Çin Döviz Rezervlerini Hızla Çeşitlendirecek
ANZ de bu nedenle Pekin’in, döviz rezervlerini diğer para birimlerine göre çeşitlendirerek ve bunun yanında gölge rezervlerini oluşturarak riski yöneteceğini bildirdi.
“Çin hala döviz kurundaki rezervlerinin yüksek bir kısmını ABD dolarına tahsis etse de diğer para birimlerindeki çeşitliliğin hızı muhtemelen daha da artmaya devam edecektir” diyen ANZ, doların ülkenin döviz rezervlerindeki payının Haziran ayı itibarıyla yüzde 59 civarında olduğunun tahmin edildiğini belirtti.
ANZ Çin’in farklı para birimlerindeki döviz rezervlerinin payının tam olarak bilinmemesine rağmen bunun, İngiliz sterlini, Japon yeni ve euroyu içereceğine inandığını kaydetti. Bu arada Çin, daya önce yoğun bir şekilde yatırım yaptığı ABD Hazine kağıtlarını kademeli olarak azaltmaya devam ediyor. Haziran ayına kadar en büyük Hazine kağıdı sahibi olan Çin, o noktada Japonya tarafından geçilmişti. DBS de bir notunda 2018’de zirve yaptığından bu yana Çin’in son 14 ayda varlıklarını 88 milyar dolar düşürdüğünü savunmuştu.
ABD Hazine Departmanı’ndan alınan verilere göre de Haziran ayında Çin 1.11 trilyon ABD borcuna sahipti. Aynı zamanda, Pekin altın alım çılgınlığına da devam ediyordu ki resmi verilere göre Ekim ayında 1,957.5 ton seviyesinde rekor altın rezervlerine ulaşmıştı.
Pinebridge Investment’ın küresel ekonomisti Paul Hsiao, ülkenin dış şirket borcunun 500 milyar doların üzerinde olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:
“Bunun büyük kısmı ABD doları cinsinden, bu da Çinli şirketler için bir sorun olabilir. Parasal varlıklarını çeşitlendirmek, Xi yönetiminin Çin’in ABD’nin ötesindeki ticari ilişkilerine odaklanmak için yaptığı son dönemdeki siyasi hareketlerine çok paralel. Çin ve daha genel olarak Asya bölgesi halen ABD dolarındaki hareketlere maruz kalıyor.”
Çin’in Gölge Rezervleri
ANZ, Çin’in bu riski yönetebilmesi için bir başka büyük yolun da ANZ’nin gölge rezervler olarak adlandırdığı diğer varlık türlerini oluşturmak olduğunu belirtti.
“Aslında, Çin hükümetinin zaten offshore portföylerini gizlice alternatif yatırımları içerecek şekilde çeşitlendirdiğine inanıyoruz” diyen ANZ’nin analizlerine göre Pekin, alternatif yatırımlardaki payını arttırıyor ve bunların çoğunu devlete ait şirketler ve bankalar, ayrıca diğer ülkelerle ortak olarak yönetilen fonlar aracılığıyla yapıyordu.
Bu yatırımlar hisselerin yanı sıra Bir Kuşak, Bir Yol girişimi için kredileri içeriyordu. ANZ raporuna göre yatırım yaptığı fonlar arasında Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki projeleri finanse eden Çin-LAC İşbirliği Fonu ile Çin-Afrika Kalkınma Fonu bulunuyor.
Ayrıca ANZ’ye göre Pekin ya bu fonlardaki payını artırıyor ya da bölgesel bankalara daha fazla sermaye enjekte ediyor. “Çin’in gölge rezervleri olarak adlandırılan bu offshore yatırımları, 2019 Haziran’dan itibaren tarihi değerde 1.86 trilyon ABD doları tutarında” dedi.