
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız olarak ayrılacağına yönelik beklentiler her geçen gün artıyor ve bunun neden olacağı etkiler de endişe yaratmaya devam ediyor. Brexit’te durum her geçen gün daha da karmaşık bir hal alırken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney tarafından farklı bir iddia ortaya atıldı.
Carney, ülkenin AB’den anlaşmasız olarak ayrılmasının İngiltere ekonomisine yaratabileceği negatif etkilerin korkulacak kadar fazla olmayacağını söyleyerek endişeleri azalttı.İngiliz Parlamentosu’nda konuşma yapan Carney’e göre Kasım ayından bu yana AB’den ayrılmak için birtakım hazırlıklar yapan İngiltere’nin bu davranışı anlaşmasız ayrılığın ekonomi üzerindeki olası kötü etkilerini beklenenden daha aza indirgeyebilir.
Ülkenin merkez bankasının anlaşmasız ayrılığa karşı daha önce Kasım ayında bulunduğu tahminlerin şu an daha hafif tutulduğunu söyleyen Carney, bu durumda anlaşmasız ayrığa ilişkin hazırlıkların etkili olduğunu düşünüyor.
Anlaşmasız ayrılığa yönelik yapılan hazırlıkların daha da artırılmasıyla meydana gelebilecek ekonomik kayıpların azalabileceğini düşünen Carney, ayrılığın anlaşmasız olması durumunda İngiltere ekonomisinin %8 yerine %5,5 seviyesinde daralabileceğini iddia ediyor.
Brexit için Kasım ayından bu yana İngiltere gümrüklerinde bir hazırlığın yapıldığını hatırlatan Carney, finansal şirketlere yönelik geçici anlaşmaların yapıldığını belirtti.Ülke ekonomisine dair değerlendirmelerini sürdüren Carney, anlaşmasız ayrılığın gerçekleşmesi durumunda ülkedeki işsizliğin %8 yerine %7’ye çekilebileceğinin muhtemel olduğunu aktarırken, bunun yanında enflasyonun %6,25 yerine %5,25 olacağını öngörüldüğünü belirtti.
Diğer taraftan Principal Global Investors’ın baş ekonomisti olan Bob Baur, İngiltere’nin anlaşmasız Brexit ile çoğu insanın düşündüğünden daha iyi başa çıkabileceğini iddia etti. Ülke ekonomisinin oldukça iyi bir durumda olduğunu düşünen Baur, Carney’in görüşleriyle uyumlu olarak bu durumun olumsuz etkileri hafifletebileceğini düşünüyor.
Yine ülkenin AB’den anlaşmasız olarak ayrılma ihtimalini göz önüne alan Carney, bu durumun gerçekleşmesi halinde daha önce İngiliz sterlinin değer kaybetmesi ve ek gümrük vergileri sebebiyle gıda fiyatlarının %10 artabileceğinin öngörüldüğünü söyledi. Şu an ise söz konusu bu rakam %5-6 seviyelerine indi.
Ülkede muhalefetteki milletvekilleri İngiltere’nin AB’den anlaşmasız olarak ayrılmasını engellemeye yönelik bazı girişimlerde bulunmuş ve bunun ardından İngiliz sterlini akşam saatlerinde ABD dolarına karşı %1,1 değer kazanarak 1,22’ye çıkmıştı. Ayrıca sterlin dün ABD doları karşısında 1,20 seviyesinin altına düşerek son 34 yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı.
Brexit meselesiyle ilgili olarak bazı döviz stratejistleri tarafından dün farklı yorumlar öne sürülmüştü. İngiltere’nin AB’den ayrılması konusunda fikir ayrılıkları görüldü ve ülkenin para biriminin Brexit’ten ne yönde etkilenebileceğine dair görüşler paylaşıldı.