Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

BM, Savaş Nedeniyle Küresel Büyüme Tahminini Düşürdü

Savaşın etkilerine değinen BM raporunda; geçim kaynağı gıda ve yakıta bağlı olan gelişen ülke ekonomilerinin olumsuz etkileneceği söylendi.
BM, Savaş Nedeniyle Küresel Büyüme Tahminini Düşürdü
Son Güncelleme: 
Yorum

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Ticaret ve Kalkınma Raporu’nu yayımladı. Raporda Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine değinildi. Savaşın yarattığı etkilere bağlı olarak yapılan, makroekonomik politikalardaki değişiklikler nedeniyle 2022 için küresel ekonomik büyüme tahmininin %3,6’dan %2,6’ya düşürüldüğü açıklandı.

Rusya’nın bu yıl derin bir resesyon yaşayacağı, Batı Avrupa ile Orta, Güney ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde büyümenin yavaşlayacağı söylendi. Küresel talepteki yavaşlamanın ve pandemi nedeniyle yükselen borç seviyelerinin gelişmekte olan ülkelerin bazılarında iflas, durgunluk ve finansal şok dalgaları yaratmasından endişe edildiği aktarıldı.

UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, “Ukrayna savaşının ekonomik etkileri, küresel olarak devam eden ekonomik yavaşlamayı artıracak ve COVID-19 pandemisi sonrasındaki toparlanmayı zayıflatacak. Birçok gelişmekte olan ülke, COVID-19 durgunluğu sonrası ekonomiyi düzeltmek için mücadele etti ve şimdi savaş gibi güçlü rüzgarlarla karşı karşıya. Şimdiden derin bir sosyal kaygı yayılıyor.” dedi.

Gıda Fiyatlarındaki Artış Gelişmekte Olan Ülkeleri Etkileyecek

Gıda Fiyatlarındaki Artış Gelişmekte Olan Ülkeleri Etkileyecek
Kaynak: UNCTAD

Savaşın enerji ve emtia fiyatları ile üretim maliyetlerini artırdığı belirtilirken, yaptırımların etkilerine değinildi. Artan gıda ve yakıt fiyatlarının gelişmekte olan ülkelerdeki en savunmasız kişileri hemen etkileyeceği, gelirlerinin en büyük kısmını gıdaya harcayan hanelerin açlık ve zorluklarla karşılaşacağı aktarıldı. Ayrıca geliri gıda ve yakıta bağlı birçok gelişmekte olan ülkenin de geçim kaynaklarının tehlikeye gireceği vurgulandı.

Savaşın uluslararası piyasalarda belirsizlik yarattığı, değişken sermaye akışları ortamı, döviz kuru istikrarsızlığı ve artan borç yükünün endişeleri artırdığı söylendi. Gelişmiş ülkelerin uyguladığı faiz artışının, gelişen piyasaları etkileyebileceği konusunda da uyarı yapıldı.

Gelişmekte olan ülke tahvil getirileri Eylül 2021’den bu yana yükseldiği belirtilen raporda, “Artan bir endişe olarak kısa vadeli kamu borç servisi ihtiyaçlarına işaret ediyor. Gelişmekte olan ülkelerin, 2022’de dış kamu borç servisi gereksinimlerini karşılamak için 310 milyar dolara ihtiyaç duyması bekleniyor. 2020 sonunda ödenmemiş dış kamu borç stokunun yüzde 9,2’sine eşdeğer.” şeklinde açıklama yapıldı.

Bazı ülkelerde yatırımların daha şimdiden durduğu, faiz oranlarının daha fazla artırılması durumunda yatırım ve büyümenin yavaşlamasının kaçınılmaz olduğu ifade edildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu