Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Avrupalı Banka Yöneticileri AMB’nin Düşük Faiz Tutumundan Endişeli

Mevcut kazanç sezonunda felaketin önüne geçilmesine rağmen Avrupalı bankacılar, düşük faiz oranlarıyla ilgili endişelere vurgu yapmaya devam ediyor. Detaylar aşağıda;
Avrupalı Banka Yöneticileri AMB’nin Düşük Faiz Tutumundan Endişeli
Yorum

Mevcut kazanç sezonunda yıkım önlenmesine rağmen Avrupa bankaları, sürekli düşük faiz oranlarından rahatsızlık duymaya devam ediyor. Konuyla ilgili görüş bildiren bir dizi banka yöneticisi de merkez bankasının halihazırdaki stratejisini gelecekteki karlılık için kilit bir risk olarak yorumluyor.

2011’deki borç krizinden bu yana düşük faiz politikasını sürdüren AMB, bununla birlikte enflasyon hedefini tutturmaya çalışırken daha fazla indirime işaret ediyor. Ne var ki düşük faiz oranları borçlanmayı teşvik etmek için tasarlansa da bu arada bankaların karlı oranlarda borç verme kabiliyetini kısıtlayarak marjları baskılıyor.

FED geçtiğimiz hafta faiz oranlarını 25 baz puan düşürürken İngiltere Merkez Bankası ise değişikliğe gitmeyerek yüzde 0.75’te kaldı.

FED Oran Düşürdü Avrupa Merkez Bankası ise indirim yapmadı ama gelecek için teşvik edici indirimlerin sinyalini verdi. Gelişmeler üzerine Deutsche Bank Türkiye dahil bir dizi yükselen piyasa merkez bankası faiz indirecek dedi.

Mevcut kazanç mevsiminde, büyük Avrupa bankalarının çoğu yöneticisi de dünyadaki düşük oranlı ortam ve bunun işletmelere etkileri hakkında yorum yapmak için adeta sıraya girdi. Örneğin Credit Suisse CEO’su Tidjane Thiam bankanın ikinci çeyrek kazanç raporunu takiben yaptığı açıklamada bu duruma dikkat çekti.

Credit Suisse’nin ikinci çeyrek karı zorlu ortama rağmen yüzde 45 artarken CEO’su Tidjane Thiam; “Ekonomideki tasarrufların önemine inanan biri olarak, düşük faiz oranlarının büyük bir hayranı değilim” dedi.

Credit Suisse CEO Düşük Faiz Hayranı Değilim Borçlulara sübvansiyonlar ve birikim sahipleri için cezaların uzun vadede ekonomiye zarar verdiğini anlattı. Societe Generale yöneticisi Philippe Heim de güvercin duruşlu AMB para politikasının devamının iyi haber olmadığını savundu.

“Elbette, finansal sistem için perakende faaliyetlerine baskı yapıyor. Bir noktada sigorta şirketlerine de baskı yapıyor. Bizim için önemli olan çeşitlendirilmiş bir banka olmak.” dedi. Societe Generale 2Ç19 karı beklenti üstü gelse de Fransız bankasının perakende bölümü, bir yıl öncesine göre net karda yüzde 2.5 düşüş gösterdi. Ne var ki banka düşük oranlı bir ortamda sağlam bir performans elde ettiğini vurguladı.

Deutsche ise beklentilerin altında kazanç açıklayan az sayıdaki bankadan biri olurken Alman firma da düşük oranlarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Deutsche İkinci Çeyrek Düşük Faiz Endişe İkinci çeyrekte yeniden yapılanma maliyetleri nedeniyle 3.15 milyar euro net zarar açıklayan Deutsche Bank, bu koşulların uzun süre devam etmesi ve desteklemelerle dengelenmemesi durumunda gelirler üzerinde önemli etkiyle sonuçlanabileceğini belirtti.

UBS de 2010’dan bu yana en yüksek ikinci çeyrek karını açıklamasına rağmen ABD’deki küresel refah yönetimi işi ve yatırım bankası bölümündeki düşüş için faiz ortamındaki u dönüşünü suçladı. UBS CEO’su Sergio Ermotti, daha da gevşetmenin ekonomiyi merkez bankacılarının umdukları şekilde ilerletip ilerletmeyeceğinden emin olmadığını aktardı.

Negatif bölgeye doğru daha derine gitmenin ya da nicel gevşemeyi kullanmanın, sorunlardan kurtulmanın yolu olmayabileceğini öne süren Ermotti, “daha yapısal cevaplara ihtiyacımız var” dedi.

Sergio Ermotti Negatif bölge Ya da Nicel Gevşeme Sorun Çözüm Olmayabilir Ayrıca düşük oranlardan dolayı sadece bankacılık sektöründen çok daha geniş düşüncelerin olduğu ve parasal uyarıcılara geri dönmenin, ileriye giden karları olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyardı. 2Ç19 karı beklentileri aşan Barclays’in yöneticisi de Avrupalı mevkidaşlarıyla benzer şekilde düşük faiz oranlarına dikkat çekti.

Bilançonun ardından CNBC’ye konuşan Barclays CEO’su Jes Staley; “Orta vadede, faiz oranlarınız sıfıra yaklaşırken ve çoğu durumda sıfırın altındayken bu gelir açısından bankalar için bir zorluktur. Diğer tarafta ise resesyonu durdurur ya da ekonomik büyüme üretirse, bu büyüme bankalara büyük fayda sağlar. Bu, merkez bankacılarının oynaması gereken iyi bir denge” dedi.

İlaveten, merkez bankalarından gelen düşük faiz oranlarının, yeniden yükselmeye başlarsa patlayabilecek varlık balonları oluşturma riski taşıdığını söyledi.

Barclays CEO’su Jes Staley Düşük Faiz AçıklamasıBNP Paribas CFO’su Lars Machenil ise düşük oranlardan kaynaklanan hasarı azaltmak için bankanın önlemlerine odaklanmayı seçti. “Faiz oranları bir süredir düşük ve işte bu yüzden adaptasyonumuza devam ediyoruz ve bu nedenle bu çeyrekte, mevcut ortamda alt satırımızın büyümesine yardım edeceğinden olmak için adaptasyonu hızlandırdık” dedi.

PineBridge Investments çok varlıklı portföy yöneticisi Hani Redha, bankaların bu kazanç mevsiminde felaketi önlemelerine rağmen işlerin iyileşmeden önce çok daha kötüye gideceğini dile getirdi.

Avrupa Merkez Bankası’ndan kolaylaştırma önlemleri için büyük bir paket tahmin eden Redha; ”Bu oran indirimlerinden ve parasal genişlemeden oluşacak ancak aynı zamanda bir dizi negatif faiz oranları olacak ve değerlendirmemiz olumlu olmayacağı yönünde. Mevcut ortam bankalar için çok yıpratıcı. Bence net faiz marjları hala daralmaya ayarlanmış durumda. Bu temel sorunu gerçekten telafi edebilecek bir şey görmekte zorlanıyorum” ifadeleriyle görüş bildirdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu