
Dünya genelinde 4 milyon 820 bine ulaşan vaka ve yaklaşık 317 bin ölümle koronavirüs ortak endişemiz olmaya devam ediyor.
Rusya, İspanya ve Birleşik Krallık ise hastalık karşısında en ciddi mücadeleyi veren Avrupa ülkeleri olarak karşımıza çıkıyor. Virüsü yenen ilk ve tek Avrupa ülkesi ise Slovenya olmuştu.
Ülkelerin yeniden açılma çabalarının ortasında kendini gösteren ikinci dalga endişesi, tıpkı virüs gibi yayılarak paniğe neden oldu. Hal böyle olunca hükümetler bazı bölgelerde yeniden sıkı karantina kurallarını kaldırarak normalleşmeye yöneldi.
Avrupa’da yumuşatılan karantina önlemlerine rağmen halk durumdan bunalınca sokağa döküldü.Bölgede aylardır uygulanan kısıtlayıcı önlemlere tepki gösteren Alman halkı Cumartesi günü Berlin, Münih ve Stuttargt eyaletlerinde protesto eylemleri yaptı. CNBC’nin haberine göre; bu da bölgenin dev ekonomisinde halkın anti-kilitlenme yaklaşımı sergilediğini gösterdi.
Almanya’da halihazırda 176 bin 651 vaka ve 8049 ölüm kaydedildi. 154 bin 600 hasta ise iyileşti. Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla durumun kısmen daha iyi olduğu bölgede salgın artışının devam etmesine rağmen hafifletici önlemler alınmıştı. Ülke, 30 bini aşkın ölüm bildiren İngiltere ve İtalya’dan daha iyi bir konumda bulunuyor.

Deutsche Belle adlı Alman yayın kuruluşu, Stuttgart’a 5000’i aşkın kişinin protesto için toplandığını ve bu esnada sosyal mesafe kurallarının hiçe sayıldığını bildirdi. Berlin’de de 1000’den fazla protestocu benzer eylemlerde bulundu.
Öte yandan Almanya’da yeniden açılma kapsamında mağazalar, okullar, oyun alanları, kiliseler ve müzeler faaliyete başladı. Hatta Bundesliga futbol ligi dahi sevenleriyle buluştu. Fakat halkın maske kullanmaya devam etmek zorunda olduğu bildirildi.
Hükümetlerin virüsle mücadele için daha fazla maddi desteğe ihtiyacı olduğunu savunan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Alman hükümeti katı kuralları kademeli biçimde kaldırarak duruma göre yeniden kısıtlamalar uygulayabileceklerini belirtiyorlar.
Kilitlenme karşıtı eylemlerin görüldüğü tek ülke Almanya olmadı. Londra’da Cumartesi günü yüzlerce kişilik bir grup tüm kuralları hiçe sayarak polise karşı direndi. 19 kişi sosyal mesafe kurallarını ihlalden ötürü tutuklandı.

Polonya’nın başkenti Varşova’da da durum farklı değildi. Bölgede protestocular kapanan işletmelerin yeniden açılması için hükümete sesini duyurmaya çabaladı. Ekonominin bir an evvel eski haline döndürülmesi için hükümetin aceleci davranmasını istediler.

İngiltere ile kıyaslandığında daha az ölüm bildiren Polonya, kısıtlamaları kaldırma konusunda da İngiltere’den daha ileride yer alıyor.