Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Avrupa’nın İmalat PMI Endeksleri En Kötünün Ardından Mayıs’ta Toparlandı

Pek çok ülkede bugün art arda açıklanan imalat PMI göstergeleri, en kötümser yorumlara maruz kalan Avrupa ekonomisinde nispeten iyileşme umutlarını uyandırdı.
Avrupa’nın İmalat PMI Endeksleri En Kötünün Ardından Mayıs’ta Toparlandı
Son Güncelleme: 
Yorum

Covid-19 salgınının ekonomik etkileri açıklanan verilerle net bir şekilde görülüyor. Dünyanın en güçlü ve en büyük ekonomileri dahi tarihinde daha önce görülmemiş biçimde zorluk çekiyor. Vaka sayısı bakımından Avrupa ülkelerinde Rusya başı çekiyor.

Listenin dördüncü sırasında yer alan İspanya, hemen ardından gelen Birleşik Krallık ve İtalya korkunç tablolar oluşturuyor. Bu durumun ortasında gelen her bir ekonomik gösterge, hem gelecek için tahmin yürütme hem de alınacak önlemler açısından önemli oluyor.

Bugün dünya genelinde çoğu ülke imalat PMI verilerini açıkladı. Beklentilerin geneli iyileşme tahminlerinden uzaktı. Fakat buna rağmen verilerin Mayıs’ta yükselmesi şaşırttı.

IHS Markit’in açıkladığı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksleri, Avrupa’da hafif iyileşmeye işaret ederek şaşırttı.

210 küsür ülkeye sıçrayan salgından ötürü hasar almayan ekonomi neredeyse yok. Euro Bölgesi’nde de durum farklı değilken, hükümetlerin katı kuralları yumuşatma kararı çerçevesinde ekonomiyi yeniden açmaya odaklanıldı. İş aktiviteleri yeniden başlatılırken, bölgede iyileşme umutları kısmen artmıştı.

IHS’nin bugün açıkladığı imalat PMI endeksi, 19 üye ülkesi bulunan Euro Bölgesi’nde Mayıs’ta 39,4 olarak ölçüldü. Nisan ayında bölgenin endeksi 33,4 idi. Hatta bölge ekonomisinde PMI’nin son 20 yılın en kötüsünü gördüğü söylendi.

Bölgenin dev ekonomisi Almanya’da imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mayıs’ta 36,6’ya yükseldi.
Almanya İmalat PMI Mayıs
Kaynak: Investing

BME ve IHS Markit’in açıkladığı veriler, ülkede imalat PMI’nin üst üste 17 ay boyunca daraldığını gösterdi. Nisan ayında 34,5 ile son 11 yılın en düşüğünü gören endeks, Mayıs’ta hafif iyileşme kaydetti.

2019 yılının aynı döneminde endeksin seviyesi 44,3 idi. Yıllık bazdaki düşüş göz önüne alındığında, koronavirüs salgınının sektörleri sert biçimde kötüleştirdiği görüldü.

Almanya Mayıs İş Göstergeleri
Kaynak: Investing

Almanya’nın Mayıs ayında işletmelere olan güveni 79,50’ye yükseldi. Aynı değer bir önceki ay olan Nisan’da 74,20 idi. Ülkede hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi ise 16,20’den Mayıs’ta 31,40’a çıktı. Kapasite kullanım oranının ise 83,10’dan Mayıs’ta 70,60’a gerilediği görüldü.

Açıklanan veriler ayrıca Almanya’nın yeni siparişlerinde de 20 ay boyunca devam eden daralmanın sürdüğünü gösterdi. Ülkede yeni siparişler Nisan’da 21 iken Mayıs’ta 25,9’a çıktı. Salgından dolayı çok sayıda fabrika ve üretici firmanın faaliyetlerine ara verdiği düşünüldüğünde endeksteki yükseliş şaşırttı. Nitekim belki de bunlar yeniden açılmaların birer getirisiydi.

Fransa’nın imalat PMI endeksi de dipten dönüş sinyalleri verdi.
Fransa İmalat PMI Mayıs
Kaynak: Investing

Yine IHS Markit tarafından açıklanan veriler, Fransa’nın Mayıs ayı PMI endeksinin Nisan’daki 31,5’lik seviyesinden 40,6’ya çıktığını gösterdi. Beklenti 40,3 idi.

Ülkede endeks 4 ay boyunca daralma eğilimindeydi. 2019 yılının Mayıs ayında ise 50,6 idi. Yıllık bazda meydana gelen gerileme, yine pandeminin Avrupa’daki negatif etkilerinin bir yansımasıydı. Fransa’nın yeni siparişleri ise Nisan’daki 16 seviyesinden Mayıs’ta 31,7’ye yükseldi.

İtalya’nın Mayıs PMI endeksi de tıpkı Almanya ve Fransa’da olduğu gibi toparlanmaya işaret etti.
İtalya İmalat PMI Mayıs
Kaynak: Investing

IHS Markit’in verileri salgınla diğer iki ülkeye kıyasla daha zorlu bir mücadele veren İtalya’nın satın alma yöneticileri endeksinin Mayıs’ta 45,4’e çıktığını gösterdi. Endeks Nisan’da 31,1’de kaydedilmişti.

Üstelik veri açıklanmadan önceki beklentiler endeksin 36,8’e çıkacağını söylüyordu. Tahminleri aşan endeks, Mayıs ayında iyileşmeye işaret etti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 49,7’de kaydedilmişti.

İtalya’nın yeni siparişleri de Nisan’da 11,6 iken Mayıs’ta 35,9 oldu. 20 ay boyunca art arda daralmayı devam ettirdi.

Öte yandan pek çok ekonomist, ekonomiler açılsa ve üretim kaldığı yerden devam etse dahi Avrupa ekonomisinin kolayca toparlanamayacağı fikrindeydi ve bu durum iyimser tahminlere olan inancı da azaltıyordu. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, bölge için daralma uyarıları yaparken kriz etkilerinin bir süre hissedileceğini söylemişti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu