
Dünya Bankası, yayımladığı son raporunda Çin ekonomisinin 2021’de yüzde 8,1 oranında büyüyeceğini öngördü. Bölgenin açık ara en büyük ekonomisi Çin hariç Doğu Asya ve Pasifik büyümesininse %4,4 olacağı söylendi.
Bu da Çin’in 2021’de Doğu Asya ve Pasifik ekonomilerinin toparlanmasında başı çekeceğini açıkça gösterdi.
Dengesiz toparlanmanın Doğu Asya ve Pasifik’te büyüyen eşitsizliği yönlendireceğini belirten Dünya Bankası, sadece Çin ve Vietnam’ın üretimin salgın öncesi seviyeleri halihazırda aştığı V şeklinde bir toparlanma yaşadığını aktardı.
Çin büyümesinin 2020’deki yüzde 2,3’ten 2021’de yüzde 8,1’e, Vietnam büyümesinin 2020’deki yüzde 2,9’dan yüzde 6,6’ya yükseleceği tahmin edildi.
Diğer büyük ekonomilerde, çıktının pandemi öncesi seviyelerin ortalama yüzde 5 civarında altında kaldığını kaydetti.
En ağır darbeyi ise Pasifik Adası ülkeleri aldı. 2020 yılında, bölgedeki yoksulluk on yıllardır ilk kez azalmayı bıraktı. Bölgede tahminen 32 milyon insan, pandemi nedeniyle yoksulluktan kurtulamadı.
Dünya Bankası Doğu Asya ve Pasifik Başkan Yardımcısı Victoria Kwakwa, şu ifadeleri kullandı:
“COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik şok yoksulluğun azaltılmasını durdurdu ve eşitsizliği artırdı. Ülkeler 2021’de toparlanmaya başladığında, savunmasız nüfusu korumak ve kapsayıcı, yeşil, dayanıklı bir iyileşme sağlamak için acil önlemler almaları gerekecek.”