
Tayland, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık hakkındaki açıklamalarda devasa ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserliği artırdı. Çünkü Güneydoğu Asya ülkelerinin dünya GSYİH’sinin üçte birini kapsayan büyük bir ticaret bloğu oluşturacak mega anlaşmayı 2020’de imzalamayı kararlı olduğunu söyledi.
Zaten pek çok kişi 16 üyeli Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık isimli anlaşma müzakerelerinin, uzun yıllar sonucunda Bangkok’taki toplantılarda önemli bir neticeye ulaşacağını öngörmüştü. Nedeni ise Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin liderlerinin, Çin ve Hindistan gibi büyük ticaret ortaklarıyla toplantıların yanı sıra 35. ASEAN Zirvesi için Tayland’da olmaları.
RCEP Anlaşması Şubat 2020’de İmzalanacak
Halihazırda ASEAN başkanlığını elinde tutan Tayland, Pazar günü yaptığı açıklamada grubun, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) müzakerelerinin sonucunu ve 2020’de RCEP anlaşmasını imzalama taahhüdünü memnuniyetle karşıladığını söyledi.
“Bu, açık, kapsayıcı ve kurallara dayalı bir uluslararası ticaret sistemine ve değer zincirlerinin genişlemesine önemli katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi. Tayland Başbakanı Prayut Chan-ocha açılış konuşmasında, üye ülkeleri bu yıl içinde ticareti, yatırımı ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla RCEP müzakerelerini sonuca ulaştırmak için çalışmaya davet etti.
Ayrı bir şekilde Reuters, Tayland hükümeti sözcüsü Narumon Pinyosinwat’ın gazetecilere verdiği demeçte ticaret bakanlarının hala önemli konuları tartıştıklarını ve bir karara varıldığında bunun duyurulacağını söylediğini yazdı. Anlaşmanın Şubat 2020’de imzalanmasının beklendiği belirtildi. Tayland Ticaret Bakanı Jurin Laksanawisit da Hindistan’ın anlaşmadan çıkmadığını ekledi.
Hindistan’ın Kararı Bekleniyor
RCEP, on Güneydoğu Asya ülkesinin tümünü ve büyük ticaret ortaklarının altısını (Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda) içeriyor. Ve eğer 16 ülkenin tümü bir ticaret bloğu oluşturmak üzere bir araya gelirse bu dünya GSYİH’sinin üçte birini oluşturacak ve şirketlerle yatırımlar için yeni erişimler ve fırsatlar sağlayacak.
Ne var ki Hindistan, tarifelerin kademeli olarak kaldırılmasını gerektiren anlaşmanın ülkenin yerel pazarlarını Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen ucuz Çin malı ve tarımsal ürün seline açmanın yerel üreticilere zarar vereceğinden endişeleniyor. Pazar günü ASEAN-Hindistan zirvesinde yaptığı açılış konuşmasında Hindistan Başbakanı Narendra Modi, devam eden RCEP müzakerelerinden bahsetmedi.
Bunun yerine ASEAN-Hindistan ortaklığı ve ülkesinin blok ile olan ticaret anlaşmasını gözden geçirme kararı hakkında konuştu. Modi; “Bu sadece ekonomik ilişkilerimizi daha da güçlendirmeyecek aynı zamanda ticaretimiz de dengelenecek” dedi.
Çin’in RCEP’e Olan İlgisi
Çin kendi adına RCEP’i Doğu Asya ile ekonomik entegrasyonunun bir parçası olarak görüyor. Öte yandan Pekin, şu anda Amerika Birleşik Devletleri ile bir ticaret savaşında kilitlendi ve tarife anlaşmazlığı hem küresel ekonomik büyümeyi yavaşlattı hem de şirketler için bir belirsizlik dalgası yarattı. Bazıları RCEP’in şu an feshedilmiş olan ABD liderliğindeki Trans-Pasifik Ortaklığı’nın daha az kısıtlayıcı bir versiyonu olduğunu düşünüyor. ABD, Ocak 2017’de 12 üyeli TPP’den çekildi.
Başkan Donald Trump’ın kararının ardından kalan ülkeler, TPP hükümlerinin çoğunu içeren Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve İlerici Anlaşma isimli yeni bir anlaşma yaptı. ABD şirketlerinin RCEP hakkında ne düşündükleri sorulduğunda ABD Ticaret Odası’nın Asya yöneticisi Charles Freeman, endişenin onların TPP stratejisinin yerine geçecek bir yedek bulamaması olduğunu dile getirdi.