Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Apple’ın Düşüşü ve ABD’nin Gerileyen İmalatı Ticaret Savaşını Sonlandırabilir

Uzmanlar, Apple'ın Çin yavaşlaması nedeniyle beklentilerini düşürmesinin ve ABD'nin düşük gelen imalat verilerinin, ülkeleri bir ticaret anlaşmasına yönlendirebileceğini söyledi.
Apple’ın Düşüşü ve ABD’nin Gerileyen İmalatı Ticaret Savaşını Sonlandırabilir
Yorum

Bazı ekonomistler ve analistler, Apple’ın Çin’deki satış açığı ve ABD imalat ekonomisindeki ani bir kaymanın Trump yönetiminin Çin’le sürdürdüğü ticaret savaşının yurdu vurduğunun son işaretleri olduğunu, bunun da anlaşmazlığın sona erdirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Sonuçta Çin ekonomisinin yavaşladığı uzun zamandır dile getirilse de Apple’ın Çarşamba günkü açıklamasında Çin’deki iPhone satışlarının Kasım ayında keskin bir şekilde düştüğünü belirtmesi, ticaret savaşının ABD şirketlerine ve potansiyel olarak iç ekonomiye zarar verdiğinin kanıtı olarak ortaya çıktı. Bununla birlikte Apple’ın satış tahminlerini düşürmesinden hemen sonra ABD’de Perşembe günü açıklanan ISM İmalat Endeksi verileri de Kasım ayındaki 59.3’ten Aralık’ta 54.1 seviyesine geriledi ve imalat göstergesi 2008 resesyonundan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

ISM imalat anket komitesinin başkanı Timothy Fiore de konuyla ilgili açıklamasında belirsizliğe gönderme yaparak işletmelerin böyle bir kargaşa içinde faaliyet gösteremeyeceğini söyledi.

Timothy Fiore Belirsizlik İçinde Şirketler faaliyet GösteremezBarclays’de baş ABD ekonomisti Michael Gapen de bunun ABD ekonomisindeki şeylerin yavaşladığını gösteren ilk veri noktalarından biri olduğunu kaydetti. Keza ISM imalat göstergesi iki yılın en düşük seviyesine gerileyerek tüm tahminlerin altında kalmış, yeni siparişler de 5 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirerek 62.1’den 51.1 seviyesine gerilemişti. Ekonomistlere göre son 35 yılda, Aralık ayındaki kadar büyük bir düşüş 2001 ve 2008 olmak üzere yalnızca iki kez yaşanmıştı.

Amherst Pierpont’un baş ekonomisti Stephen Stanley yayınladığı notta, fabrikaların tarifelerdeki belirsizlikler ile mücadele ettiğini bildirdi.

Stephen Stanley Fabrikalar Belirsizlik İle Mücadele Ediyor Belirsizliklerin yanında ticaret ağırlıklı dolar endeksinin 2018’in düşük seviyelerinden bu yana yüzde 10 civarında arttığını ve bu iki faktörün fabrika sektörüne ekonominin diğer bölümlerinden daha fazla zarar vereceğini öngördü. Strategas Research’ten Dan Clifton ise ABD ekonomisi için artan olumsuz haberlerin ve Çin’in halihazırda yavaşladığı gerçeğinin, ticaret müzakerecilerini bir çözüm bulmaya yönlendirebileceği yönünde yorum yaptı.

Nihayetinde birkaç gün önce Çin’in imalat sektörü ile ilgili açıklanan özel bir araştırmanın sonuçları, Aralık’ta 19 ay içindeki ilk daralmaya işaret etmişti.

Çin Aralık İmalat Sektörü Daralma Clifton bu noktada, Çin’deki zayıflığın Çinli yetkilileri pazarlık masasına getirmesinin beklendiğini ancak ABD’nin 1 Mart’a kadar bir anlaşmayı kabul edebileceğine dair şüpheler olduğunu vurgulayarak; “bu gözden geçirilmeye başlıyor” dedi. 1 Kasım’da başkanın sesinin bir ticaret anlaşmasına doğru değiştiğinin üzerini çizen Clifton, 1 Aralık’ta Xi Jinping ile Donald Trump’ın tarife ateşkesi kararı aldıklarını söyledi.

Citigroup’un küresel ekonomisti Cesar Rojas da buna bir garanti veremese de artış bir anlaşma için fırsat gördüğünü aktardı. “Çin’deki büyüme yumuşuyor, Çin ve ABD’deki hisse senedi piyasaları düşüyor ki bu da bir fırsat penceresi açıyor” diyen ekonomist, ABD’nin hala güçlü olduğunu ve bunun Çin’e karşı ülkeyi daha avantajlı hale getirdiğini kaydetti. “Ancak bu değişebilir, Çin ABD’nin büyümesi bu yıl zayıfladığında istikrarı sağlayarak avantajlı konuma geçebilir” ifadeleriyle de görüş bildirdi.

Öte yandan Apple’ın uyarısının ardından zaten zayıf olan hisse senetlerinin ISM verileriyle daha da düştüğüne dikkat çeken UBS direktörü de artık ABD’nin de savunmasız olduğunu anlattı.

ABD ISM İmalat Verileri Düşük Bernstein analisti Toni Sacconaghi ise düşük iPhone satışlarının Amerikan şirketlerine karşı bir tür milliyetçilik biçimi olduğunu anlattı. Tüm bunların ötesinde Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin Başkanı Kevin Hassett, Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte Apple’ın Çin’deki yavaşlamadan etkilenen ilk birkaç şirketten biri olabileceğini dile getirdi.

“ABD’li çokuluslu şirketlere bakıyorsunuz. Çin’de elde ettikleri karlarının azalması doğal. Ancak, iyi haber şu ki bu Çin’in pazarlık masasına gelmesi ve bizimle bir anlaşma yapması için çok fazla baskı yaratıyor” diyen Hassett, Trump’ın ticaretten iyi haberler beklediğini kendisinin de ABD Başkanı ile aynı fikirde olduğunu bildirdi. İlaveten; “Çin ekonomisinin şu anda sıkıntı yaşadığı gerçeği politikalarımızın onları masaya getirmekte etkili olduğuna dair bir işarettir” sözleriyle dikkat çekti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu