
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılacağı tarih olan 29 Mart yaklaştıkça anlaşma yapılmadan ayrılınacağı konusunda kaygılar artıyor. Uzmanlar bağlantıların nasıl olacağına dair bir anlaşma yapılmadan AB’den çıkılırsa beraberinde birçok sıkıntının yaşanacağını belirtiyor.
Anlaşmasız Brexit’i önlemeye yönelik yasa değişikliği, İngiltere Parlamentosu’nda 296’ya karşı 303 oyla kabul edildi. Buna göre İngiliz hükümeti anlaşmasız Brexit’e hazırlık için ayıracağı bütçeyi parlamentonun onayı olmadan kullanamayacak.
Yapılan oylama, Başbakan Theresa May’in önümüzdeki hafta yapacağı oylamanın kabul edilme ihtimalini düşürdü.AB’den ayrılma konusunda karar kılınsa da Brexit anlaşması henüz parlamentoda onaylanmadı. İngiltere Başbakanı Theresa May 14 veya 15 Ocak tarihinde hazırlanan anlaşmayı oylamaya sunacak. Fakat dün kabul edilen yasa değişikliği tasarısının, önümüzdeki hafta yapılacak olan oylamayı negatif etkilemesi öngörülüyor.
May Kasım ayında belirlenen Brexit anlaşması için gereken oylamayı ertelemişti. Brexit yanlısı olan Demokratik Birlik Partisi (DUP), anlaşmada yer alan tedbir meselesi yüzünden ret oyu kullanacağını bildirmişti. Sadece muhalefet partileri değil, May’in kendi partisi içinde de bazı milletvekillerinin ret oyu kullanması tahmin ediliyor.
“Tedbir meselesi” İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır oluşmasının engellenmesi hedefliyor.Oldukça tepki çeken ve ret oylarının kullanılacağını işaret eden tedbir meselesi, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’nin bir parçası olan Kuzey İrlanda arasında fiziki bir sınır oluşmamasını amaçlıyor. Bu madde ile İngiltere’nin toprak ve anayasal bütünlüğünün zarar görebileceği öngörülüyor.
Mecliste kabul edilen anlaşma gereğince, İngiltere’deki AB vatandaşları ile AB’deki İngiliz vatandaşlarının kazanılmış hakları korunacak. Bunun yanında İngiltere AB’ye her ay 40 milyar sterlinlik ücret ödeyecek.
Theresa May’in sunduğu anlaşma taslağı parlamentoda kabul edilmezse, Brexit’in tamamen iptal edilmesi gündeme gelebilir.İngiltere hükümeti anlaşmasız Brexit için 2 milyar sterlin bütçe ayırdığını bildirdi. En ön plana çıkan konular ise iç güvenlikte ve gümrük kapılarında askeri birliklerin görevlendirilmesi oldu. Diğer yandan Brexit konusunda yeni bir referandum yapılması için kampanyalar yapılıyor. Başbakan Theresa May, daha önce yaptığı açıklamada ikinci bir referandum yapılması halinde halkın güvenini kaybedeceklerini söylemişti. Aynı zamanda politikaların bütünlüğüne geri dönülmez ölçüde zarar vereceğini eklemişti.