
ABD kadar olmasa da Almanya’da koronavirüsten büyük darbe yiyen ülkeler arasında bulunuyor. Worldometer adlı istatistik sitesinin son verilerine göre ülkede 155 bini aşkın koronavirüs vakası tespit edilirken toplam ölümler ise 6000’e dayandı.
Euro Bölgesi’nin en güçlüsü ülkede salgının hasarları öyle bir boyuta ulaştı ki oldukça ağır bir resesyon tehlikesiyle karşı karşıya kalındı. Salgının ilk zamanlarında oldukça temkinli olan Almanya’da aylar içinde durum kötüleşti. Ülkede bazı yetkililer ise pandemide bunun henüz bir başlangıç olduğunu ve sürecin uzayabileceğini düşünüyorlar.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bu süreçte dayanışmanın önemli olduğunu belirtmiş ve Avrupa Birliği’ne destek için her zaman hazırlıklı olacaklarını söylemişti. Bu kapsamda Almanya’nın Dünya Sağlık Örgütü ile de iş birliği içinde olduğu belirtilmişti.
Alman Hükümetinden Koronavirüs Dolayısıyla Kapanan İşletmelerin Yeniden Açılmasına İzin Çıktı
Dünya genelinde pandemi devam ederken bir yandan da ülkeler ekonomik açılma için birtakım faaliyetlere başladı. ABD’nin üç eyaletinde bazı işletmelerin açılacağı haberinin ardından bu kez de Almanya’dan benzer bir adım geldi. Alınan karar kapsamında 800 metreden küçük perakendeciler faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilecek.
Salgın henüz bitmemişken böyle bir kararın alınması bazı şartları da beraberinde getirdi. Açılma izni alan söz konusu perakendecilerin sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyma zorunluluğu olacak. Bunun yanı sıra ülkede araba galerileri, bisikletçi ve kitapçı gibi daha büyük işletmeler de yeniden açılabilecek. Almanya’nın koronavirüs tablosu ise şöyle;

Kararla birlikte ülkede karantina önlemleri yumuşatılırken, Alman vatandaşlarının mağazalara giderek alışveriş yapmaya çok da istekli olmadıkları fark edildi. CNBC’de yer alan habere göre, Almanya’da insanlar Pazartesi günü açılacak mağazalara akın etmek için hevesli görünmüyor. Bu durum muhtemelen insanların pandeminin etkilerinin hala sürmesinden korkmasıyla alakalı.
Davranış bilimi danışmanlığı Innovation Bubble CEO’su Simon Moore, bu durumla alakalı şöyle konuştu;
İfadelerinde insanların pandeminin yarattığı belirsizliklerden dolayı duruma daha savunmacı yaklaştıklarını aktaran Moore, onların bu davranışını mevcut duruma bağladı. İnsanların bu gibi durumlarda görünen gerçeklerden çok duygularıyla hareket ettiğine dikkat çekti.
Uzman psikogların çoğunluğu ise pandemi tamamen ortadan kalkana kadar tüketici davranışlarının normalleşmeyeceğini öngördü. Virüs tehlikesinden ötürü nesnelere ve yüzeylere dokunmama kuralının insanlarda alışkanlık haline geldiğini ve bunun da alışverişleri kısıtlayarak tüketici davranışlarını etkileyebileceği belirtildi.
Handelverband Deutschland CEO’su Stefan Genth ise tüketicilerin oldukça hassas bir dönemde olduğunu açıkladı ve bunun geçici olduğunu aktardı. Genth’e göre iş dünyasının belirsizliğinden kaynaklanan bu durum aynı zamanda tüketicilerin harcama konusunda daha tutumlu olmalarını da sağlıyordu.
Öte yandan Avrupa ülkeleri içinde salgınla ciddi bir savaş veren bir diğer ülke olan İtalya da önümüzdeki günlerde ekonomik açılma yapmaya hazırlanıyor. Fakat bölgedeki işletme sahipleri yüksek bir satış performansı beklemiyorlar.