
Koronavirüs vaka sayısı 163 bini aşan Almanya, bugüne kadar hastalıktan 6 binin üzerinde vatandaşını kaybetti. Riskler hala sürüyor çünkü alınan önlemlerin yanında çöken ekonomileri ayağa kaldırmak için bazı kurallar gevşetiliyor.
Dünya ekonomisini ciddi bir resesyona sürükleyen pandeminin Alman ekonomisini de rekor seviyede daraltabileceği düşünülüyor. Ülkenin Ekonomi Bakanlığı 2020’de %6,3 daralma öngördüğünü belirtti. Bunun 12 yıl önceki finansal krizdeki daralma kadar sert olduğu fark edildi.
Almanya da diğer ülkelerle benzer şekilde ekonomisi için birtakım önlemlerden kaçınmadı. Hatta ülkenin verdiği mücadele, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Başkanı Guy Ryder tarafından takdire layık görüldü. CNBC’nin haberine göre, Almanya’nın koronavirüs kriziyle mücadelesi tüm dünyaya örnek olabilecek türden.
Geçtiğimiz günlerde karantina önlemlerini gevşeten Almanya, hükümetin yaptığı “maske ve eldiven kullanımı” uyarısına fazlasıyla itibar etti.Ryder’in ifadelerine göre, Almanya ekonomik açılmayla birlikte istihdama sergilediği yaklaşımda diğer ülkelere krizle başa çıkma konusunda yol gösterici oldu. Ülke, kilitlenme önlemlerinin ardından toplu taşıma araçlarında ve mağazalarda uyulması gereken tüm kurallara titizlik gösterdi.
Ryder, Almanya gibi ülkelerin 2008 yılındaki finansal krizde olduğu gibi pandemi döneminde de istihdamı yeniden canlandıracağına tam bir inanç besliyordu. ILO Başkanı ayrıca ülkenin kısa süreli çalışma programını da oldukça başarılı bulduğunu aktardı. Salgının en fazla kayıt dışı çalışanlar ve yüksek riskli sektörlerde etkili olduğunu da yakın zamanda dile getirmişti;
Our new data shows the social and economic impact of #COVID19 is being felt hardest by informal workers and by enterprises in high-risk sectors.
It has exposed the frailties and inequalities of our societies. We must build a better normal that supports the most vulnerable first. pic.twitter.com/5H58geOusA
— Guy Ryder (@GuyRyder) April 29, 2020
Öte yandan ILO, iki gün önce yayımladığı bir raporda küresel iş gücünün neredeyse yarısının kaybolmak üzere olduğu konusunda uyarmıştı. Salgınla birlikte insanların geçim kaynaklarının yok olduğunu söyleyen Ryder, önlem için aceleci olmak gerektiğini savundu.
Küresel salgınla mücadelede ülkeler arası birliğin önemine de dikkat çeken Ryder, şunları söyledi;
Ayrıca Birleşmiş Milletler’in öngörüsüne göre, 2020’nin ikinci çeyreğinde dünya genelindeki çalışma saatleri %10,5 düşecek. Ryder, bu düşüşün genişletilmiş karantina önlemlerinin bir sonucu olduğunu dile getirdi.