
Coronavirüsün 8 bin 635 can aldığı Almanya’da kısıtlamaların henüz kaldırılmadığı Nisan ayında da fabrika siparişlerinde düşüş devam etti. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı geçici verilere göre Nisan ayında fabrika siparişleri Mart verilerine kıyasla %25,8 oranında azaldı.
Piyasanın beklentisi %19,7 düşüş olması yönündeydi. Fabrika siparişleri 2019’un aynı dönemine kıyaslandığında ise %36,6 düşüş kaydetti. Yapılan açıklamada Mart ayında gerçekleşen düşüşün Nisan’da daha belirgin bir düzeyde olduğunun altı çizildi.
Nisan ayı fabrika sipariş verilerindeki düşüş 1991 yılından bu yana gerçekleşen en keskin kayıp olarak kaydedildi.
Almanya fabrika siparişleri Mart’ta %15,6 oranında azalarak, son 30 yılın en büyük düşüşünü kaydetmişti. Bu oran Nisan’da daha da genişleyerek %25,8’e çıktı. Mart ayı verisi %15 olarak revize edildi. Bir önceki ay 86,7 seviyesinde olan yeni siparişler endeksi Nisan’da 64,8’e geriledi.
Söz konusu dönemde yurt içi yeni siparişleri %22,3 azalarak 83,5’ten 65,7’ye, uluslararası siparişler %28,1 azalarak 89,2’den 64,2’ye geriledi. Bu dönemde Euro bölgesinden gelen yeni siparişlerde %30,6’lık, dünyanın geri kalanında ise %26,7’lik düşüş gerçekleşti.
Ara mal üreticileri tarafından alınan yeni siparişler bir önceki aya kıyasla %22,7 geriledi. Nisan ayında sermaye malı imalatçılarının yeni siparişlerinde %30,6, tüketim mallarında ise %11,4 oranında düşüş gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat ciro endeksi bir önceki aya göre %22,8 azaldı.
Geçici verilere göre imalat üretim ciro endeksi Nisan’da 71’e geriledi. Mart’ta %11,5 oranında düşüş gerçekleşmişti. Geçen ay 91,4 olan endeks 92,0’ye revize edildi. Söz konusu dönemde yurt içi ciro endeksi 90,5’ten 75,2’ye, yurt dışı ciro endeksi ise 92,3’ten 66,7’ye geriledi.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların, fabrika siparişlerindeki olumsuz etkisinin Nisan ayında da görülmeye devam ettiği belirtildi. Ancak kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte artık yavaş yavaş toparlanmaya geçileceği vurgulandı.
Almanya ekonomisinin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük durgunlukla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Hükümet 130 milyar Euro’luk yeni teşvik paketini duyurdu. Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, devreye sokulan yeni teşvikleri olumlu bulduğunu, bu adımların istikrarın sağlanmasında çok önemli olduğunu vurguladı.
Almanya’nın gelecek yasama dönemine dengeli bir bütçe ile girmesini öngördüklerini söyleyen Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise ekonomide henüz en kötüsünün görülmediğini, önümüzdeki dönemde çok daha zor günlerin yaşanacağını dile getirdi.