
Başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi ve bazı üye ülkeleri bu sıralar kötü gelen ekonomik verilerini açıklıyor. Almanya ekonomisi için pek de iç açıcı olmayan verilere bugün ilan edilen Temmuz ayı fabrika sipariş rakamları eklendi.
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı söz konusu bu veriler, ülkenin Temmuz ayına ilişkin fabrika siparişlerinde yıllık bazda %5.6’lık bir daralma olduğunu gösteriyor. Beklentilerin ise %4.2 seviyesinde olduğu göz önüne alındığında, açıklanan bu rakamların tahminlerin oldukça üzerinde olduğu göze çarpıyor.
Ülkede bir süredir olumsuz gelen imalat verilerinin sonuncusu olan bu rakamlar aylık bazda incelendiğinde ise %1.4 gerileme beklentilerine karşılık %2.7’ye işaret etti.Açıklanan verilere bakıldığında tüketim ürünleri siparişlerinin aylık bazda %2.4 düştüğü ortaya çıkarken, sermaye ürünleri siparişleri ise yine aylık bazda %3 geriledi. Temel tüketim malları siparişleri ise aylık bazda %2.2 gerilemeye işaret etti.
Diğer taraftan bu hafta başında ilan edilen İngiltere’nin Ağustos ayı imalat sektörü verileri, üst üste sekiz ay boyunca devam eden bir daralma olduğunu gösterdi. Bununla birlikte aynı veriler son 7 yılın en sert düşüşünü kaydetti.
Euro Bölgesi verilerinden önce BME ve IHS Markit tarafından açıklanan verilere göre Almanya’da imalat PMI rakamları aynı dönemde (Temmuz ayındaki) 43.2’den 43.5’e çıktı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 55.9 seviyesinde kaydedilmişti.
41.7’den 41.6’ya gerileyen veriler böylelikle 11 ay üst üste 50 puan altında geldi ve daralmaya işaret etti. Bu kapsamda 2019’un Nisan ayından bu yana en düşük seviye kaydedildi.Şu durumda resesyon riskiyle karşı karşıya kalan Almanya, ekonomisinin kötüleşmesi halinde daha çok teşvik vermek istediğine dair bir mesaj verdi.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan gelen yazılı açıklamada, imalat sektöründeki siparişlerin genel olarak 2019’un üçüncü çeyreğine zayıf bir giriş yaptığı belirtildi. Bununla birlikte bir türlü çözülemeyen ticaret anlaşmazlıklarının ve üretimdeki durgun iş beklentileriyle gelecek aylarda sanayi sektörünün temel bir gelişme belirtisi vermediği duyuruldu.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ise Ağustos ayı raporunda ülkede üretim verilerinin üçüncü çeyrekte zayıf olacağını önceden haber verirken, resesyona ilişkin risklerin bulunduğuna dikkat çekti.
Ayrıca Almanya’nın kısa zaman önce açıklanan ihracat verileri de düşüşe işaret ederek resesyonla birlikte ülke ekonomisinin daraldığına işaret etmişti. Duruma bakıldığında ülkedeki verilerin genel anlamda iyiye gitmediği görülüyor.