
Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’nın gayrisafi yurt içi hasıla verileri açıklandı. İlk okumalara göre %10,1 küçülen Almanya ekonomisi, ikinci açıklamada %9,7’ye revize edildi.
Coronavirüs salgınında 9 bin 336 yurttaşını kaybeden ülkede, virüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirler ve mali destekler kamu harcamalarını artırırken, ekonomide daralmaya yol açtı.
Almanya Federal İstatistik Ofisi gayrisafi yurt içi hasıladaki çeyreklik değişimleri gösteren raporunu yayımladı.
Açıklanan verilere göre söz konusu dönemde yatırımlarda %7,9, hane halkı harcamalarında %10,9 oranında gerileme oldu. Salgını durdurmak ve ekonomik anlamda zarar gören kesime destek olmak amacıyla devreye sokulan teşvikler kamu harcamalarının yükselmesine sebep oldu.
Pandeminin tüm dünyada devam etmesi yılın ikinci çeyreğinde ihracat rakamlarının da düşük kalmaya devam etmesine yol açtı. Bir önceki çeyreğe kıyasla özel tüketici harcamaları %10,9 oranında azaldı.
İnşaat yatırımlarında %4,2 oranında azalma olduğu dönemde makine, araç ve cihaz gibi ekipman yatırımlarında %19,6 oranında düşüş oldu.
Yapılan açıklamada 2008-2009 küresel finans krizinde bile bu kadar keskin daralmaların yaşanmadığı söylendi.
Bugüne kadarki en sert seyreklik düşüşün %7,9 ile 2009 yılının ikinci çeyreğinde yaşandığı, pandeminin etkisinin ise bunu bile geride bıraktığı belirtildi. Söz konusu dönemde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ekipman yatırımları %27,9, özel tüketim harcamalar %13,0 oranında geriledi.
Yapılan açıklamada 2008 krizinden farklı olarak tüm sektörlerin olumsuz etkilendiği söylendi. En fazla etkilenen imalat olurken, perakende, konaklama ve ulaşımda %12,9, hizmetler sektöründe %19 oranında düşüş oldu.
2010 yılından bu yana istihdam sayısında en çok azalmanın olduğu dönem gerçekleşti. Federal İş Ajansı İstihdam Araştırma Enstitüsü (IAB) tarafından yapılan araştırmaya göre çalışanların toplam çalışma saat sayısı %10 azaldı.
Tüm bu düşüşlerden farklı olarak hane halkı tasarruf oranı ikiye katlandı. Çalışanlara yapılan ödemelerde %3,6 oranında düşüş olurken, brüt maaşları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4,8, net ücret ve maaşları ise %4,3 daha az geldi. Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, ekonominin virüs salgını öncesindeki seviyeye 2021 yılının sonuna kadar dönemeyeceğini söyledi.