
Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bugün gerçekleşen para politikası toplantısında; politika faizini sıfırda, mevduat faizini yüzde +0,40’ta ve marjinal fonlama faizini yüzde 0,25’te sabit tutuldu. 2019 yılının sonuna kadar faizlerin mevcut seviyelerde olacağı belirtildi. Beklentiler de faiz oranlarının sabit tutulması yönündeydi.
AMB Başkanı Mario Draghi’nin ekibi tarafından analiz edilen verilerin, daha yavaş büyüme ivmesi olduğunu doğruladığı uyarısında bulundu.Mario Draghi, kararın ardından ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen tarife tehditlerinin, Avrupa’nın ekonomik güvenine zarar verdiğini dile getirdi. Avrupa Birliği ve ABD’nin gündeminde, Washington’un Avrupa uçak sübvansiyonları için misilleme yapmak için tarife getirmek istediği AB ürün listesi önerisi bulunuyor.
Trump, Salı günü AB’nin uzun yıllar boyunca ABD’nin ticaretinden faydalandığını tweetledi. Trump’tan Avrupalılara gümrük tarifeleri tehdidini doğrudan referans alan Draghi, korumacılığın tehlikesinin Euro Bölgesi’nde büyümeyi azaltan potansiyel faktörlerden biri olduğunu söyledi.
Draghi, “İlk önce ne olduğunu görmeliyiz, çünkü geçmişte kelimelerle eylemler arasında genellikle büyük bir uçurum vardır,” dedi.Yine de tehditlerin güveni baltaladığını ifade eden Draghi, dünyanın herhangi bir yerindeki genel zayıflığın da kısmen “daha fazla korumacı tedbirler tehdidi” ile ilişkilendirilebileceğini ifade etti.
Draghi, gelen verilerin zayıf kaldığını belirterek, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik beklentilere kasvetli bir bakış açısı sundu. Ancak durgunluk şansının düşük kaldığını belirterek bir daralma olasılığını reddetti.
Açıklamaların ardından Euro dolar karşısında yüzde 0,2 oranında gerileyerek 1,1238 dolardan işlem gördü.Devlet tahvili getirileri düşük tona gerilerken, yatırımcılar merkez bankasından gelen ucuz bir para politikasının kesin olarak uygulanacağını öngördüğü için borsalarda yükseliş görüldü. Avrupa’nın büyük hisselerini barındıran Stoxx Europe 600 endeksi, Draghi’nin konuşmaları ile yükseliş kaydetti.
Draghi, TLTRO-III programının detaylarının ileriki dönemde açıklanacağını ve detayların ekonomiye bağlı olarak belirleneceğini ifade etti. Ilımlı genişlemeci politikaların ekonomi desteklediğini belirten Draghi, TLTRO’lar hakkında daha kapsamlı analize ihtiyaç bulunduğunu ve detayları için henüz erken olduğunu dile getirdi.