Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD Petrolü, Ticaret Savaşında Çin’in Sonraki Hedefi Olabilir

Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşında Çin'in bir sonraki hedefinin ABD petrolü olabileceği söylendi.
ABD Petrolü, Ticaret Savaşında Çin’in Sonraki Hedefi Olabilir
Son Güncelleme: 
Yorum

Çin’in önümüzdeki haftalarda ABD’nin ham ithalatını önemli ölçüde azaltması bekleniyor. Enerji analistleri, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşındaki gerilemeyi takiben bu yöndeki uyarılarını paylaştılar.

ABD ile Çin arasındaki tarife savaşı, büyük ölçüde ciddi bir küresel ekonomik yavaşlama ve potansiyel olarak bir ABD durgunluğu endişesi yaratıyor. Bu durum ise petrol fiyatlarında düşüşe neden oluyor.

Ham petrol fiyatı, Çarşamba günkü seansta 7 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta yönetimiyle uzun süredir devam eden Pekin’deki anlaşmazlığa işaret ederek, 300 milyar dolarlık Çin malı için yeni gümrük vergileri açıkladı.

Bu açıklama ile yeniden alevlenen ticaret savaşında bir diğer gerilim kaynağı yuanın psikolojik 7 seviyesini kırmasıyla birlikte ABD Hazinesi, Çin’i para manipülatörü olarak işaretlemesi oldu. Pekin, ABD’den tarım ürünü alımını durdururken, şimdi de ABD petrol ithalatını hedeflemesi bekleniyor.

PVM Oil Associates’teki petrol analisti Stephen Brennock, “Bence hacimlerin yavaş yavaş düşmesi ve hatta tamamen durmasına kesin gözüyle bakıyorum,” dedi.

Enerji Bilgi İdaresi’nden çıkan rakamlara göre; Çinli alıcılar geçtiğimiz günlerde Mayıs ayındaki günlük 247 bin varil ile dokuz ayın en yüksek ithalatını gerçekleştirerek, ABD ham petrolüne olan ilgilerini yinelediler. Ancak Brennock, ticaret gerilimlerindeki en son artışın bu eğilimi tersine çevireceğini söyledi.

Brennock, “Çin’e bağlı ABD ham seviyatına dair görünüm aşağı doğru sıkıca eğrilmiş durumda,” ifadelerini kullandı.

Çinli Alıcılar Gümrük Vergileri Konusunda Endişeli

Çinli Alıcılar Gümrük Vergileri Konusunda EndişeliDünyanın en büyük petrol alıcısı olan Çin, dünyanın en büyük ham üreticisi olan ABD ile karşılıklı olarak yararlı bir enerji ilişkisi içerisinde. Çin, geçen yılın ilk yarısında ABD ham petrolünün önde gelen alıcılarından birisi olmuştur.

Bununla birlikte Pekin’in ABD’nin ham ithalatı, ticaret savaşı konuşmasının başlamasından hemen sonra düşmeye başladı. Bu bozulma durumu, yılbaşından sonra iyice artmaya başladı.

ClipperData tarafından sağlanan ayrı verilere göre; Çin’in ABD’nin ham alımının Temmuz’da 10 ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi. Ancak ClipperDara’daki meta araştırma direktörü Matthew Smith, Çin’in şu an hedeflemesi gereken mallar tükendiğinde, Çinli alıcılar tarifelerin kaba işlenmesi konusunda endişeleneceğini düşünüyor.

Petrol Fiyatları Düşüşe Devam Ediyor

Petrol Fiyatları Düşüşe Devam EdiyorUluslararası gösterge petrolü olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı bu sabahki işlemlerde yüzde 0,15 oranında düşüşle 57,31 dolardan işlem gördü. ABD West Texas Intermediate tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 düşüşle 52,50 dolardan alıcı buldu.

Her iki ham petrol sözleşmesinde de ABD-Çin ticaret gerginliğini kötüleştiren kargaşanın ardından Çarşamba günü Ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye kaydedildi.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nün Çin Enerji Programının direktörü olan Michal Meidan yayımladığı araştırma notunda; “Çin muhtemelen Trump’ın yeni tarifeleri Eylül ayında başlarsa petrol de dahil olmak üzere ABD ithalatının çoğunda suçlamada bulunacak,” dedi.

Meidan ayrıca ABD’nin Çin telekom devi Huawei’yi görevlendirmeye başlaması nedeniyle bir Çin petrol ve doğal gaz binasını belirlemeyi düşünmesinin imkansız olduğu konusunda uyardı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu