
Kongre Bütçe Ofisi (CBO), ikinci çeyrekte yüzde 31,7 daralan ABD ekonomisi için endişe verici tahminlerde bulundu. 2020’de 3,3 trilyon dolarlık federal bütçe açığı öngören CBO bunun GSYİH’nin yüzdesi olarak 1945’ten beri görülen en büyük bütçe açığı olacağını belirtti.
Bu açığın bir sonucu olarak, halkın elinde bulunan federal borcun 2020’de GSYİH’nin yüzde 98’ine hızla yükseleceği tahmin edildi. Ayrıca 2020 için öngörülen 3,3 trilyon dolarlık federal bütçe açığının 2019’da kaydedilen açığın üç katından fazla olacağını da ekledi.
2020 için tahmin edilen 3,3 trilyon dolarlık federal bütçe açığının nedeni ise elbette küresel sağlık krizinin yol açtığı ekonomik aksaklık ve buna yanıt olarak uygulanan mevzuatlardı.CBO projects a federal budget deficit of $3.3 trillion in 2020, the largest since 1945 as a percentage of GDP. As a result of that deficit, federal debt held by the public is projected to rise sharply, to 98 percent of GDP in 2020. https://t.co/vlgvX3tLi7
— U.S. CBO (@USCBO) September 2, 2020
İkinci Dünya Savaşı’nın hemen arkası olan 1946’dan beri federal borcun ABD’nin gayri safi yurt içi hasılasından ilk kez daha fazla olacağı vurgulandı. Bu durum tüm dünya ekonomilerini ve insanlarını ciddi şekilde etkileyen Covid-19 krizinin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Keza CBO’nun öngördüğü artış da çoğunlukla Kongre ekonomiyi ayakta tutmaya yardımcı olmak için trilyonlarca dolar harcarken GSYİH’yi daraltan koronavirüs salgınının ekonomik yansımasından kaynaklandı. Milletvekilleri bu yılın başlarında 3,7 trilyon dolar harcamayı onaylarken daha fazla federal yardım gerektiği yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Son iki haftanın her birinde 1 milyondan fazla kişi yeni işsizlik başvuruları için başvurdu ve işsizlik oranı Büyük Buhran dönemine kıyasla yüzde 10 yüksek kalmaya devam etti.
CNN konuyla ilgili haberinde Kongre tarafından oluşturulan yardım programlarının çoğunun sona erdiğinin üzerini çizdi. Her iki taraftaki milletvekilleri başka bir harcama paketi önerdiler, ancak müzakereler Ağustos başından beri durdu. Demokratlar 3 trilyon dolarlık bir plan ortaya koyarken Cumhuriyetçiler üst sıradaki rakamı 1 trilyon dolara yakın tutmak istediler.
CBO tarafından Çarşamba günü açıklanan tahmin, mevcut politikaların aynı kaldığını ve gelirleri veya harcamaları etkileyen başka bir yasanın onaylanmadığını varsaydı.
Öte yandan ulusal borç, salgından önce bile artıyordu. Son on yılda borca, büyük ölçüde Büyük Durgunluğa verilen politika tepkisi nedeniyle trilyonlar eklendi ki birçok ekonomist bunun ekonomiyi canlandırmak için gerekli olduğunu ileri sürüyor.
Ancak 2017’de yürürlüğe giren ve gelirlerde düşüşe yol açan Cumhuriyetçi destekli vergi indirimleri de dahil olmak üzere borcun artmasının birkaç başka nedeni daha var. Yaşlanan Amerikan nüfusu, artan sağlık hizmetleri maliyetleriyle birleştiğinde de katkıda bulunuyor.