
İngiltere’nin AB’den ayrılma tarihi giderek yaklaşır ve anlaşma için umutlar giderek azalırken, ABD’yle yapılacak bir anlaşmanın ülkenin Brexit zararından kaçınmasına yardım etmeyeceği söylendi. İngiltere’nin AB’den 31 Ekim’de ayrılması beklenirken hem Washington hem de Londra Brexit’in ardından mümkün olan en kısa sürede anlaşma yapmak istediklerini dile getirmişlerdi.
Londra’ya yaptığı son ziyaretinde John Bolton, Başbakan Boris Johnson’un izlemesi durumunda ABD’nin anlaşmasız bir Brexit’i hevesle destekleyeceğini söylemiş, ayrıca Washington’un serbest ticaret anlaşmasında hızlı çalışmaya hazır olacağını da eklemişti.
Bununla birlikte ekonomistlere göre böyle bir anlaşma Atlantik’in her iki tarafında da engellerle karşılaşıyor.Aynı zamanda olası anlaşmanın, İngiltere’nin AB’yle olan mevcut ticari anlaşmalarının kaybını telafi etme ihtiyacına cevap vermede yetersiz kalacağı düşünülüyor. Avam Kamarası’nın geçen hafta yayınladığı bir raporda, AB’nin 2018 yılında İngiltere’nin toplam ihracatının yüzde 46’sını oluşturduğunu, İngiltere’nin en büyük 10 ihracat pazarından 7’sini ifade ettiğini ve ithalat kaynaklarının diğer 27 AB ülkesi olduğunu bildirmişti.
Berenberg ekonomisti Kallum Pickering, ABD’ye kıyasla AB’nin ticaretten kaynaklı GSYİH üzerindeki daha büyük etkisi düşünüldüğünde AB’den ayrılmanın ABD ile yapılacak bir ticaret anlaşmasıyla nasıl dengelenebileceğini görmenin zor olduğunu söyledi. Pickering, İngiltere’nin AB ile olan ticaret anlaşmasının yatırım, göçmenlik, mallar ve finans dahil çoğu hizmette serbest olduğunu ancak aynı yeterlikte anlaşmayı ABD ile yapamayacağını vurguladı.
İlaveten ABD ile bir ticaret anlaşmasının genel anlamda avantajlı olacağını kabul ederken, AB’den ayrıldıktan hemen sonra yapılan bir ABD anlaşmasının sadece sınırlı bir karşılık sağlayacağını dile getirdi. Başka analistler de benzer şekilde potansiyel bir anlaşmanın pratik yönleri konusunda şüphelerini ifade etti.
Saxo Bank’tan Steen Jakobsen sürecin karmaşıklığının bir örneği olarak AB-Kanada anlaşmasının yedi yıllık müzakereler sonucunda gerçekleştirilmesini gösterdi. Stratejist Altaf Kassam ise Trump ile Johnson’un aralarında bir çeşit uyum olduğunu ancak ABD-Çin müzakerelerinden işlerin İngiltere için kolaylıkla başarılamayacağının anlaşıldığını söyledi.