Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Müzakereleri 20 Yıl Süren AB-Mercosur Ticaret Anlaşmasının Reddedilme Riski Var

Avrupa Birliği-Mercosur ticaret anlaşması, karşı çıkan ülkeler nedeniyle reddedilme riski altında. İşte son durum;
Müzakereleri 20 Yıl Süren AB-Mercosur Ticaret Anlaşmasının Reddedilme Riski Var
Yorum

Avrupa Birliği ve dört Güney Amerika ülkesi geçen ay 20 yıllık ticaret görüşmelerinde uzlaşma sağlasa da anlaşmalarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şu anda belli değil.

Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin, dünyadaki son çok taraflılık eleştirilerine rağmen pazarlarını 28 AB üye ülkesine açmayı kabul etti. Bununla birlikte, Fransa ve İrlanda gibi güçlü tarım sektörlerine sahip bazı ülkelerde ticaret anlaşması endişe yaratıyor.

AB üye devletleri, Avrupa Parlamentosu’nun yanı sıra uygulamaya koymadan önce anlaşmayı onaylamak zorunda ve bazı durumlarda farklı ulusal parlamentoların da söz hakları var.

AB-Mercosur Ticaret Anlaşması Avrupa Ülkeleri Onaylanmak Zorunda Araştırma firması Teneo Intelligence analistleri de bu ay yayınlanan bir notta, Avrupa’da onaylamanın çok kolay olmayacak gibi göründüğünü ve başarısız bir oylama riskinin önemli olacağını bildirdi. Avrupa Parlamentosu durumunda meclis çoğunlukla merkezci partilerden oluşuyor ve teoride kabul etme için daha net bir yol sunmaları gerekiyor.

Ne var ki Teneo’ya göre Avrupa Parlamentosu’nun Sosyalist üyeleri içerisindeki uzun süredir var olan bölünmeler, bazı merkez sol politikacıların anlaşmaya karşı oy kullanmasına neden olabilir.

Diğer taraftan aynı anlaşmanın, Mercosur ticaret bloğu olarak adlandırılan dört Güney Amerika ülkesi tarafından da onaylanması gerekecek.

AB-Mercosur Ticaret Anlaşması Güney Afrika Ülkeleri Onaylanmak Zorunda Anlaşmanın önüne geçen endişeler arasında öne çıkan ise İrlanda ve Fransa’daki çiftçilerin Güney Amerika’dan gelebilecek sığır eti ithalatındaki artış tedirginliği. İrlandalı Çiftçi Derneği de internet sitesinde Mercosur’la ticaret anlaşmasının, halihazırda Brexit’le mücadele eden ve tüketim seviyeleri düşen İrlandalı ve Avrupalı çiftçiler üzerinde ciddi bir etkisinin olacağını öne sürüyor.

İrlanda’daki muhalefet o kadar güçlü oldu ki Başbakan Leo Varadkar, hükümetin anlaşmanın ülke üzerindeki ekonomik değerlendirmesini yapacağını ve risklerin faydalardan ağır basması durumunda anlaşmaya karşı oy kullanacağını açıkladı.

Öne çıkan bir diğer engel ise çevresel kaygılar ki çevre birlikleri, anlaşmanın hayvancılık için daha fazla alan açan Brezilya gibi ülkelerde daha yaygın ormansızlaşmaya yol açabileceği konusunda uyardılar.

AB-Mercosur Ticaret Anlaşması Çevresel Kaygılar Ormansızlaşma Tabii, anlaşmanın çoğu lider tarafından savunuluyor olduğu da göz ardı edilemez bir gerçek. Örneğin Avrupa Komisyonu, anlaşmanın şu anda %35’e varan tarifelere tabi olan endüstriyel ürün ve araba üreten Avrupalı firmalar için erişimi artıracağını iddia ediyor. Komisyon ayrıca Avrupalı firmaların Mercosur ülkelerindeki kamu sözleşmeleri için rekabet edebileceklerini savunuyor.

Kurumun internet sitesinde, anlaşmanın AB ihracat ürünleri üzerindeki Mercosur tarifelerini azaltarak tarım-gıda endüstrisine fayda sağlayacağı belirtiliyor. Tarifeleri azaltmasının yanında özellikle peynir olmak üzere şu anda kotalara tabi AB süt ürünlerine gümrüksüz erişim sağlayacağı da dile getiriliyor. Dört Güney Amerika ülkesinin gözünden de Avrupa ile olan ticaret anlaşması faydalı çünkü sığır eti, şeker, kümes hayvanları ve diğer çiftlik ürünleri ihracatını artırıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu