
Geçen yılın Mart ayında Ürdün’le dört yıllık ve 1,3 milyar dolarlık program onaylayan IMF, krallık ekonomisinin 2020’de yüzde 2,1 civarında büyümesini ardından kademeli olarak yüzde 3,3 yükselmesini beklediğini bildirmişti. Ancak Maliye Bakanı Mohammad Al Ississ, Pazar günü yaptığı açıklamada ekonomide keskin bir daralmaya işaret etti.
Son verilere göre 461 vaka ve 9 ölüm sayısı rapor edilen Ürdün’ün devlet gelirlerinin kilitlenme nedeniyle azaldıkça nakit sıkıntısı çeken ekonominin koronavirüs yüzünden 2020’de %3 daralmasının beklendiğini söyledi.
1990’dan bu yana büyümedeki ilk daralmaya atıfta bulunan Maliye Bakanı; “yerel ekonomiyi vuran büyük ekonomik darbenin etkisi derin oldu ve bu devam edecek” dedi.Bununla birlikte krizin ülkeyi 2020 bütçesindeki 9,8 milyar dinar değerindeki kamu harcamalarını azaltmaya yönlendirmeyeceğini savundu.
Hükümetin devlet maaşlarını, yerel ve dış borçlarını vadesinde ödemeye kararlı olduğunu belirten Al Ississ, hükümetin ülkenin dış şoklara dayanma kabiliyetini gösteren “derin finansal tedbirler” alacağını ve bağışçılara çok ihtiyaç duyulan reformlara doğru ilerlediğini göstereceğini dile getirdi.
Yeni IMF anlaşmasının, tercihli borçlanma oranlarında imtiyazlı yardımlar ve krediler sağlamasına yardımcı olacağını umduğunu kaydetti. Fakat Batılı bağışçılar kendi sıkıntılarıyla boğuşurken mevcut iklimde piyasalara gitmenin ve bağışçılardan fon almanın daha zor olabileceği konusunda da uyardı.
“Ürdün Maliye Bakanı: Uluslararası finans piyasaları kurudu.”
Ekonomistlerse Ürdün konusunda mali istikrarın tehlikede olduğu konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Uzmanlara göre Ürdün’ün hızla büyüyen kamu harcamalarını dizginlemesi gerekiyor. Devlet maaşları, ekonomisinin büyüklüğüne göre dünyanın en yüksek devlet harcamaları arasında yer alırken, devlet harcamalarının büyük bir kısmını oluşturuyor.
IMF de krallığı 42 milyar dolarlık kamu borcunu azaltmak için yapısal reformlar ve mali konsolidasyona devam etmek zorunda bırakıyor. Ki bu borç, şişirilmiş bir kamu sektöründeki istihdam nedeniyle son 10 yılda GSYİH’nin yüzde 97’sine eşdeğer hale geldi.
Diğer taraftan Ürdün, Pazar günü yaptığı açıklamada son 24 saatte yeni vaka bildirilmediği için Çarşamba günü ekonomi üzerindeki kısıtlamaları kaldıracağını duyurdu.
Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Tariq Hammouri düzenlediği basın toplantısında tüm sektörlerin üretime devam edeceğini söyledi.
Bu arada Sağlık Bakanı Saad Jaber, son 24 saat içinde ülkede yeni bir koronavirüs vakası bildirilmediğini açıkladı. Hammouri, işletmelere çalışanlarının yüzde 75’inin Ürdünlü olması koşulu ile tam kapasite çalışma izni verileceğini belirtilirken aynı zamanda hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.