Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türkiye’nin Yurt Dışı Yükümlülükleri 562,1 Milyar Dolara Yükseldi

Mayıs sonu itibarıyla Türkiye’nin net uluslararası yatırım pozisyonu açığı ve yurt dışı yükümlülüklerinde artış oldu.
Türkiye’nin Yurt Dışı Yükümlülükleri 562,1 Milyar Dolara Yükseldi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs 2020 dönemine ait uluslararası yatırım pozisyonu (UYP) gelişmeleri raporunu yayımladı.

Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, Mayıs sonu itibarıyla 2019 yılının sonuna kıyasla düşüş gösterdi. Geçen yılın sonunda eksi 343,7 milyar dolar olan net UYP, Mayıs’ta eksi 334,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin net UYP farkı bir önceki ay olan Nisan’da eksi 320,6 milyar dolardı.

Yıllık bazda azalan net UYP farkı, aylık olarak bakıldığında artış gösterdi. Mayıs ayında Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, geçen yılın sonuna göre % 10,3 oranında azalarak 227,3 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise 562,1 milyar dolar oldu.

Rezerv varlıklar kalemi 2019 sonunda açıklanan rakamlarla karşılaştırıldığında %14 azaldı. Bu düşüşle birlikte 90,9 milyar dolara geriledi. Varlıklar alt kalemi bazında diğer yatırımlar kalemi %12,3’lük düşüşle 83,4 milyar dolar seviyesini kaydetti.

Söz konusu dönemde bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduatları %5,6 azalarak 44,8 milyar dolara geriledi.

Yükümlülükler alt kalemi bazında doğrudan yatırımların piyasa değerinde %2,9 oranında azalma kaydedildi.
TCMB Net UYP Verileri
Kaynak: TCMB

Söz konusu dönemde doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri 155,4 milyar dolara geriledi. Geçen yılın sonuna kıyasla portföy yatırımları %17 azalarak 112,8 milyar dolar oldu. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku %30,2 oranında azalarak 22,7 milyar dolara, devlet içi borçlanma senedi stoku %51 azalarak 7,6 milyar dolara geriledi.

Yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra kalan Hazine’nin tahvil stoku %2,1 azaldı ve 48,1 milyar dolar oldu. Diğer yatırımlar geçen yılın sonuna kıyasla %2,4 düşüşle 293,8 milyar dolar, yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki yabancı para mevduatı, %7,3 oranında azalarak 32,2 milyar dolar oldu.

Öte yandan TL mevduatı %13,2’lik artışla 15,4 milyar dolara yükseldi. Mayıs sonu itibarıyla bankaların toplam kredi stoku %6,4 artışla 62,8 milyar dolara yükselirken, diğer sektörlerinki %3,5 azalarak 93,6 milyar dolara geriledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu