Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Yılın İlk 20 Gününde İhracatımız Yüzde 3 Oranında Arttı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Davos Zirvesi kapsamında temaslarını sürdürürken; ihracat, AB ve ABD ile ilişkiler, Gümrük Birliği anlaşması gibi konulara değindi.
Yılın İlk 20 Gününde İhracatımız Yüzde 3 Oranında Arttı
Son Güncelleme: 
Yorum

Davos Zirvesi nedeniyle İsviçre’de bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticaret konusunda yöneltilen soruları yanıtladı. Bu tür toplantıların ticaret savaşlarının ve jeopolitik gerginliklerin yaşandığı dönemde çok önemli olduğunu belirtti.

Bakan Pekcan, Davos’ta; Malezya, Endonezya, Güney Kore, Pakistan, Meksika, İsviçre ve Hollandalı üst düzey yetkililerle görüşeceğini söyledi. İkili ticaretin artırılması adına bu görüşmelerin çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen firmalarla da bir araya geleceklerini ifade etti.

Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin tam bir fırsatlar ülkesi olduğunu söyledi.

Ruhsar Pekcan Davos ZirvesiUluslararası yatırımcıların Türkiye’deki potansiyeli ve mevcut fırsatları çok iyi gördüklerini söyleyen Ticaret Bakanı, sürekli yeni yatırımlara girdiklerini belirtti. Küresel ticarette korumacılık önlemlerinin artmasıyla ticari yatırımların azaldığını ve dünya ekonomisinin olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

Türkiye açısından korumacılık önlemlerini değerlendiren Pekcan, 2019 yılının Ekim ayı itibarıyla, önlemlere tabi olan ticaret hacmini 747 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Geçen yıl 180,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıldığını, dünyanın en büyük 50 ihracatçı ülkesindeki %2,7’lik azalmaya karşın, Türkiye’de %2,04 artış olduğunun altını çizdi. Ocak ayının ilk 20 gününde ise %3 oranında artış olduğunu söyledi.

Yeni firmaların katılmasıyla ihracatımızın her geçen gün arttığını ve dünya pazarındaki payımızın giderek genişlediğini belirtti. Geçen yıl toplam ihracatın %49’unun AB’ye yapıldığı bilgisini paylaştı. Bölgeye yapılan ihracatta %8 düşüş olmasına rağmen, değer bazında 14,6 milyar dolar fazla verildiğini ve bu tutarın 2018’de 3,9 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

Ekonominin ve ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması hem Türkiye hem AB ülkeleri için bir zorunluluk.

AB-Türkiye Gümrük BirliğiAB ile Gümrük Birliği anlaşması güncellemesinin geciktiğini söyleyen Pekcan artık Türkiye’nin üçüncü ülkelerle kapsamlı ticaret anlaşmaları olduğunu belirtti. Bazı ülkelerin siyasi çekişmeler sebebiyle anlaşmanın güncellemesini geciktirdiğini fakat siyasi sorunların ticaretin önüne geçmemesi gerektiğine dikkat çekti.

AB Komisyonu ticaretten sorumlu Komiseri Phil Hogan ile Aralık ayında yaptıkları görüşmenin oldukça verimli geçtiğini, onların da kendileri gibi düşündüğünü anlattı. ABD’nin 2018 yılında getirdiği çelik vergisini hatırlatarak bu durumdan sanayicilerin etkilenmemesi için ekstra özen gösterdiklerini söyledi.

Amerika’nın getirdiği ek vergileri kaldırdıkları an Türkiye’nin de aynı şekilde adım atacağını söyledi. Geçen yıl iki ülke arasında oldukça gerilimli zamanlar yaşanmasına rağmen ticaret hacminin bu durumdan etkilenmediğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Çin ile imzalanan ticaret anlaşmasının ilk fazının ardından, Trump’ın ikinci aşama için görüşmelere başladığını, bunun ardından da ek tarifelerin kaldırabileceğini öngördü. İki ülke arasında vergi artışından etkilenen hacmin 480 milyar $ civarında olduğunu, Türkiye olarak bu çekişmeden karlı çıkmanın fırsatlarının değerlendirildiğini anlattı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu