
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yılın ilk dış ticaret rakamlarını açıkladı. Söz konusu dönemde ihracat 15 milyar 48 milyon dolar olurken, Bakan Pekcan bunun tüm zamanların en yüksek Ocak ihracatı olduğunu söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile Ticaret Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında verileri ve değişimleri değerlendirdi. Dijital pazarlama faaliyetlerine yönelik desteklerin gelecek dönemde süreceğini belirten Pekcan, ihracat hedefleri kapsamında e-ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılacağını sözlerine ekledi.
2021’in Ocak ayında genel ticaret sistemine göre dış ticaret hacmi %2,12 azalarak 33 milyar 171 milyon dolara geriledi.
Söz konusu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %83 olarak gerçekleşti. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının %87,0 oldu. 12 aylık ihracat bir önceki veri dönemine kıyasla %6,5 azalarak 169 milyar 844 milyon dolar, ithalat %2,31 artarak 218 milyar 315 milyon dolar gerçekleşti.
GTS kapsamında 12 aylık dış ticaret hacmi %1,74 düşüşle 388 milyar 159 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %77,8 seviyesinde kaydedildi. Özel ticaret sistemine göre Ocak ayında yapılan ihracat %3,26 artışla 14 milyar 282 milyon dolar, ithalat %3,45 düşüşle 17 milyar 868 milyon dolar ve dış ticaret hacmi %0,58 düşüşle 32 milyar 150 milyon dolar oldu.
Ocak ayında en fazla ithalatı yapılan grubun başında 13 milyar 830 milyon dolarla ara mallar (hammadde) yer aldı.
Onu 2 milyar 520 milyon dolarla sermaye (yatırım) malları ve 1 milyar 753 milyon dolarla tüketim malları izledi. Söz konusu dönemde 1 milyar 928 milyon dolarlık motorlu kara taşıtları faslı, 1 milyar 505 milyon dolarlık kazanlar ve makinalar, 879 milyon dolarlık da kıymetli veya yarı kıymetli taşların ihracatı yapıldı.
İthalat tarafında ilk sıralarda 2 milyar 677 milyon dolarla mineral yakıtlar ve yağlar, 2 milyar 58 milyon dolarla kazanlar ve makinalar, 1 milyar 663 milyon dolarla demir ve çelik yer aldı. Ülkeler bazında bakıldığında en fazla ihracat 1 milyar 455 milyon dolar ile Almanya’ya, en fazla ithalat 2 milyar 200 milyon dolarla Çin’den yapıldı.
Bakan Pekcan, geçen ay 2 iş günü eksik olmasına rağmen yılın son çeyreğinde başlayan büyümenin etkisiyle, tüm zamanların en yüksek Ocak ihracatının gerçekleştiğini söyledi. Bu dönemde dış ticaret açığının 3 milyar 75 milyon dolar olduğunu ve yıllık bazda %32’lik bir düşüş gerçekleştiğini açıkladı.
Coronavirüs salgını süresince küresel ekonomide yaşanan belirsizlik, hükümetlerin koyduğu kısıtlamalar ve teslimat kısmında yaşanan sıkıntılara rağmen başarılı bir performans sergilendiğini dile getirdi. İhracattaki artış ve ithalattaki azalışın makroekonomik istikrarı destekleyen önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
Bakan Pekcan: PMI’daki yükseliş gelecek dönem için oldukça olumlu bir sinyal vermektedir.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ocak ayında 50,8’den 54,4 değerine yükseldi. Ticaret Bakanı Pekcan, bunun Temmuz’dan beri gerçekleşen en büyük büyüme olduğunu ve gelecek döneme dair iyimserliği artırdığını söyledi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarının ise 2020 Mayıs’tan bu yana yükselişini sürdürdüğünü ekledi.
Salgının kontrol altına alınıp, dış pazarlarda düzelmenin başlamasıyla birlikte Türkiye’nin ihracatında hızlı bir artış olacağını dile getirdi. Ekonomik İstikrar Kalkanı Tedbir Paketi kapsamında istihdam, vergi indirimi ve finansman gibi birçok destek verdiklerini söyleyen Pekcan, 2020 yılında mal ve hizmet ihracatçılarına 3,1 milyar TL destek ödemesi yapıldığını bildirdi.