
Türkiye 2019 yılında turizm sektöründen toplamda 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar gelir elde etti. En çok tercih edilen illerden olan Antalya 15 milyon 644 bin turist ağırlamış ve 2020 yılı için beklentisini 18 milyon turist olarak açıklamıştı.
Turizmde her anlamda başarılı bir yıl olan 2019’da Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılırken, bu yılın ilk çeyreğinde koronavirüs salgını planları alt üst etti. Tüm dünya gibi Türkiye’nin de mücadele verdiği salgının destinasyonları değiştirdiği belirtiliyor.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca salgının kontrol altına alınması durumunda turizm sektörünü kimsenin durduramayacağını ve patlama olacağını söyledi. Öte yandan bunun tam tersini düşünen sektör temsilcilerinin açıklamaları da mevcut.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, salgından sonra insanların daha çok yakın yerleri tercih edeceğini belirtti.Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgınının en çok darbe vurduğu sektörlerin başında turizmin geldiğini söyleyen Bağlıkaya, önümüzdeki sürece ilişkin değerlendirmede bulundu. Sektörün söz konusu hızlı daralmaya karşı kendi kaynakları ile ayakta kalmasının pek mümkün olmadığını söyledi.
Salgının Haziran ayına kadar devam etmesi halinde turist sayısında da gelirinde 2000’li yılların öncesi seviyeye dönüleceğini belirtti. Ancak salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma beklediklerini söyleyerek buna engel olacak faktörlere de değindi.
İnsanların şu an evlerinde durması sebebiyle yıllık izinlerini kullandığını, okulların uzama ihtimali olduğunu ve tatil bütçelerini kriz döneminde kullanmalarından dolayı turizmde senenin tamamında çok fazla olumlu bir tablo beklemediklerini kaydetti.
Seyahat kısıtlamalarının ardından insanların tatillerini iptal ettiğini söyleyen Bağlıkaya TÜRSAB olarak “Tatilinden Vazgeçme, Ertele” kampanyası başladıklarını duyurdu.Bu şekilde insanların tatillerini iptal etmek yerine erteleme yolunu tercih edeceklerini ve bir nebze de olsa sektöre hareket getirileceğini vurguladı. Daha çok iç pazarda ve yakın destinasyonlarda hareketlilik olacağını öngören Bağlıkaya, insanların salgın kontrol altına alındıktan sonra bile temkinli davranmak isteyeceğini dile getirdi.
Seyahat etmek isteyenlerin de kendilerince daha güvenli gördükleri bölgelere, ulaşım modellerinde sosyal mesafeyi koruyacakları araçları tercih ederek gideceklerini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yakın temasta olduklarını söyleyerek, üyelere getirecekleri destekleri anlattı. 35 milyon TL olan yıllık aidat ödemelerinin iptal edildiğini, üyelerin söz konusu ödemelerde 2020 yılı boyunca muaf tutulduğunu müjdeledi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı da sektöre ilişkin değerlendirmede bulundu.Koronavirüs salgını süresince en önemli önceliklerinin; misafirlerin, çalışanların, tedarikçilerin ve tüm paydaşların sağlığını korumak olduğunu söyledi. Türkiye’nin istihdamının en önemli ayaklarından birinin turizm olduğunu ifade eden Yağcı, her zaman olduğu gibi bu zorluğun da aşılacağını dile getirdi.
Geleceğe dair stratejileri olduğunu belirten Yağcı, “Sahip olduğumuz tecrübemiz, insan kaynağımız ve birikimimizle bunu gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu. Antalya Valiliği ve paydaşlarla koordineli bir çalışma yürüttüklerini, salgın süresi boyunca işletme ve çalışanlar için her türlü önlemin alınacağını sözlerine ekledi.