
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda Türkiye’nin ve küresel ekonominin son durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ülkemizin hem jeopolitik yapısı hem de dengelenme sürecindeki ekonomisi ile sıcak paranın çekim noktası haline getirilebileceğini söyledi. 2019 yılının tüm dünya için zorlu geçtiğini belirten Kaan, 2020’de daha tedbirli ve ihtiyatlı davranmamız gerektiğini söyledi.
MÜSİAD Başkanı Kaan: Olumsuz beklentilerin sürekli gündemde tutulması kimseye fayda getirmez.Abdurrahman Kaan son dönemde sürekli iyimser tavır sergiledikleri ve esas sorunlara değinmediklerine dair eleştirilere maruz kaldıklarını söyledi. Bu eleştirileri kesinlikle kabul etmediklerini söyleyen Kaan, kötümser tablonun yaratılmasının sürekli gerginlik ve atalet yaratacağını, olumsuz ihtimallerin gündemde tutulmasının kimseye fayda getirmeyeceğini belirtti.
İyi giden bir sistemin kötümser senaryolar eşliğinde karamsar bir döngü yaratacağını belirterek Türkiye ekonomisine dair değerlendirmede bulundu. Türkiye ekonomisinin oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini fakat bu durumun küresel piyasalarda da aynı şekilde olduğuna dikkat çekti. 2019 yılının sosyoekonomik sıkışma ve toplu gösterilerin yapıldığı bir dönem olduğunu belirterek Hong Kong’da aylarca süren protestolara dikkat çekti.
Çin’de meydana gelen protestoların Türkiye’nin teknoloji ithalatını etkilediğini, aynı şekilde İran’da petrol fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle başlayan gösterilerin de çeşitli etkilere yol açtığını belirtti. İran’ın birçok Türk iş adamı açısından partneri ülke olduğunu, dolayısıyla getirilen ambargoların ticaretimizi etkilediğini aktardı.
İran ve Irak’ta meydana gelen olaylara vurgu yapan Kaan, Türkiye’nin Orta Doğu sermayesi için yeniden güvenli liman haline geleceğini vurguladı. Dünyanın her yerinde toplumsal olayların yaşandığını Türkiye’nin dengelenme süreci içindeki ekonomisi ve jeopolitik yapısı itibarıyla sıcak paranın çekim noktası haline getirilebileceğini söyledi.
2020 yılı ekonominin ve ticaretin yönünün yeniden doğduğu bir dönem olacak.Abdurrahman Kaan, tarihsel ve kültürel bağımızın olduğu ülkelerde daha çok varlık göstermemiz gerektiğini belirtti. “Sadece Orta Asya değil Balkan ülkelerinde de muadili bir ticaret ve yatırım ağının 2020 yılında aktive edilmesi için çalışmalarımızı 2019 ortalarında başlattık. MÜSİAD olarak bu hususta üyelerimize uygun bir ticaret ve yatırım hattı açacağımızın ve bunun için çok kapsamlı bir projeyi içerik olarak tamamladığımızı huzurlarınızda beyan ederim.” şeklinde açıklamada bulundu.
Yakında açıklanacak olan Kırkentler Projesi ile kentsel dokuların yeniden planlanacağını ve yerleşim yerlerinin yeniden kurulacağını anlattı. Bu noktada firmaların finansmana erişimin sağlanması gerektiğini ve hükümet yetkililerine bu konuda önemli sorumluluk düştüğünü belirtti.
2020 yılından oldukça umutlu olduklarını söyleyen Kaan, faiz oranlarının düşürülmesiyle birlikte bankaların kredilendirme faaliyetlerinin de artacağını söyledi. Türk lirasına yeniden güvenin sağlanacağını belirten Kaan, bir ülkenin para biriminin o ülkedeki katma değeri belirlediğine dikkat çekti. Olumlu gelişmelerin beklendiği 2020 yılında konkordato ilan eden firma sayısında da düşüş beklediğini ekledi.