
Mart ayından bu yana koronavirüs tehlikesinden kurtulamayan Türkiye, 1 Haziran itibarıyla başlattığı normalleşme süreciyle ekonomik anlamda toparlanmaya çabalıyor. 12 Haziran itibarıyla 7,6 milyonu gören toplam korona vakasında can kayıpları 424 bine ulaştı. Ülkemizde ise dün açıklanan veriler, toplam vaka sayısının 174.023’e çıktığını gösterdi.
Küresel salgın 200’ün üzerinde ülkeyi etkisi altına alarak aylardır standart hayat düzenimizi değiştirdi. Yayılma hızını yavaşlatmak amacıyla alınan önlemler, hem dünya genelinde hem de ülkemizde ekonomik faaliyetlerin durmasına neden oldu. Bu durum, başta üretimi etkileyerek kısmi durgunluğa ya da önemli ölçüde azalmasına yol açtı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ekonominin önemli göstergelerinden Nisan ayı sanayi üretim verileri açıklandı.Açıklanan verilere göre, Türkiye’de mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Nisan’da bir önceki ay olan Mart’a kıyasla sürpriz şekilde %30,4 azaldı. Genel beklentiler, zaten veride düşüş olacağını söylese de bu derece şiddetlisi beklenmiyordu.
Mart ayına ait veriler sanayi üretiminde, %7,1 düşüş olarak açıklanmıştı fakat o da bugün revize edilerek %6,8 düşüş olarak açıklandı.
Yıllık bazdaki değişime bakıldığında; sanayi üretiminin Nisan ayında bir önceki yıl olan 2019’un aynı ayına kıyasla %31,4 gerilediği görüldü. Tahminlere göre bu veri yıllık bazda %23,3 düşecekti. Yani beklentilerin üzerinde gerileme kaydedildi. Mart’ın yıllık değişimi ise %2,0 düşüş iken, %1,7 düşüş olarak revize edildi.
Söz konusu dönemde sanayinin alt sektörlerinin tamamında aylık ve yıllık bazda düşüşler olduğu görüldü.
2020 Nisan’ında madencilik ve taşocaklığı sektör endeksi Mart’a kıyasla %13,0 ve bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %14,5 azaldı.
İmalat sanayi sektörü endeksi Nisan’da Mart’a kıyasla %32,5 ve 2019 yılının Nisan’ına kıyasla %33,3 azaldı.
Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise Nisan’da önceki aya göre %12,4 ve 2019’un Nisan’ına kıyasla %14,9 oranında azalış gösterdi.
Sektör endekslerindeki bu azalışlar, elbette üretim faaliyetlerini derinden sarsan Covid-19 pandemisi ile ilişkilendirildi. Ünlü ekonomistlerden Mahfi Eğilmez, paylaşımında açıklanan verilerin arz ve talepte ciddi çöküşe işaret ettiğine vurgu yaptı.

Nisan ayında %31,4 ile rekor seviyede azalan sanayi üretim endeksi, pandeminin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuz etkinin yalnızca bir göstergesi oldu.
Sanayi üretimi Nisan’da yıllık %31,4 azaldı. Nisan’da %30’larda sanayi üretim daralmasına işaret eden PMI endeksi, Mayıs’ta ise yıllık daralmanın %15’lerde olabileceğini gösteriyor. pic.twitter.com/uqiuyWgPcn
— Para ve Finans (@VeFinans) June 12, 2020
Pandemi ile birlikte talepte görülen azalmaların üretimi de etkilediğini gösteren bu veriler, 2020 ekonomisine ilişkin endişeleri yeniden canlandırdı. Önümüzdeki dönemlerde talepte yakalanacak olası bir artışın Nisan sanayi üretiminde kaydedilen çöküşü az da olsa tolere edebileceği düşünülüyor.