Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türkiye İmalat PMI Ekim’de 53,9 ile Yükselişini 5. Aya Taşıdı

İSO imalat PMI, coronavirüs salgını nedeniyle oluşan daralmayı büyük ölçüde geride bıraktı. Endeks ardışık beş ayda yükseliş gösterdi.
Türkiye İmalat PMI Ekim’de 53,9 ile Yükselişini 5. Aya Taşıdı
Son Güncelleme: 
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Ekim verileri açıklandı. IHS Markit’ten elde edilen verilere göre istihdam 2018 yılının Şubat ayından bu yana en güçlü artışını gerçekleştirdi.

Bunun verdiği destekle imalat sektörünün büyümesini sürdürdüğü aktarıldı. Öte yandan Türk lirasındaki değer kaybının devam etmesinin girdi maliyetlerini ve nihai ürün fiyatlarını artırdığını, bunun da enflasyonist baskıların yüksek kalmasına sebep olduğunun altı çizildi.

Türk imalat sektörü Covid-19 salgınıyla başlayan daralmanın ardından, 5 aydır üst üste iyileşme gösterdi.
İmalat PMI Ekim Verileri
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası

Türkiye imalat PMI Eylül ayında 52,8 değerinde ölçülmüştü. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen endeks, Ekim’de 53,9’a çıktı.

Söz konusu dönemde yeni siparişlerde ve ihracat siparişlerinde artış olurken Türk imalat sektörünün son çeyreğin başında da güçlü büyümeyi sürdürdüğü kaydedildi. Firmalar Ekim ayında üretim hacimlerini artırdı. Müşterilere yapılan ürün teslimatlarının da artması, son üç ayda birikmiş işlerde düşüş olmasına sebep oldu.

Her ay açıklanan veriler; yeni siparişler, istihdam, fabrika çıkışları, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden yola çıkarak elde ediliyor. Söz konusu dönemde girdi maliyetleri son iki yılın en belirgin artışını gösterdi.

Çalışan sayısında iki yıldan daha fazla bir zamanın en yüksek artışının olması, üretim kısmını da destekledi.
İstihdam Endeksi Yükseldi
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası

Ankete katılan firma sahipleri üretim gereksinimlerine bağlı olarak ek personel alımına gittiklerini bildirdi. Ekim ayında imalatçılar malzeme temininde yaşadıkları zorlukların etkisiyle stoklarında azalma olduğunu aktardı.

Özellikle yurt dışından sağlanan mallarda, tedarik sıkıntısı yaşandığı bildirildi. Teslimat süresi bakımından sıkıntıda ise Haziran ayından bu yana en yüksek artış oldu.

IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, üretimdeki güçlü artışa bağlı olarak Türk imalat sektöründeki toparlanmanın Ekim ayında da devam ettiğini söyledi. Firmaların istihdamı artırmalarının da güven ortamını iyileştirdiğini aktardı.

Pandemi nedeniyle meydana gelen daralmaya rağmen sanayi üretiminin yıl sonunda %0,8 gibi sınırlı bir daralma göstermesi bekleniyor. Üstelik bunun Türk lirasındaki değer kaybının enflasyonist baskıları artırmasına rağmen olduğunun altı çiziliyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu