
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Ağustos verilerini açıkladı. İmalat sanayinde ve ekonomik büyümede öncü göstergelerde en hızlı ve güvenilir veri kabul edilen imalat PMI bir önceki aya kıyasla hafif düşüş gösterdi.
Böylelikle Nisan ayındaki dip seviyeden sonra başlayan üç aylık toparlanma sürecinin ardından ilk kez gerilemiş oldu.
IHS Markit’ten elde edilen verilere göre imalat PMI Ağustos 2020 döneminde 54,3 düzeyinde gerçekleşti.
Bu değer bir önceki ay olan Temmuz’da 56,9 gelmişti. Yapılan açıklamada iyileşmesini sürdüren müşteri talebinin üretimi ve yeni siparişlerdeki artışı desteklediği ifade edildi. Bununla bağlantılı olarak da satın alma faaliyetlerinin ve istihdamın arttığı aktarıldı.
Endeksin 50,0 eşik değerin üzerinde olması aylık bazda faaliyet koşullarında düzelme olduğunu gösterdi. Böylelikle Türk imalat sektörü pandemi sonrasında üst üste üçüncü ayda toparlanmayı devam ettirdi.
Söz konusu toparlanmada geçtiğimiz aylarda koronavirüs tedbirleri kapsamında konulan kısıtlamaların yavaş yavaş gevşetilmesinin etkisi oldu. Tüm bunların yanında Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin girdi maliyetlerini yükseltirken, ürün fiyatları enflasyonunu da hızlandırdığı dile getirildi.
Ağustos’ta yeni siparişlerde son iki buçuk yılın en yüksek artışlarından birisi gerçekleşti.
Geçtiğimiz ay Türk imalat sektörünün ihracat siparişlerinde artış oldu. Üretim kısmında sınırlı düzeyde yavaşlama olsa da toparlanma devam etti. Anket katılımcılarına göre coronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamaların kaldırılması talep ve yeni siparişleri artırdı.
İstihdam açısından da oldukça başarılı bir ay geride bırakıldı. Söz konusu dönemde istihdam yaratmadaki güçlü seyrin etkisiyle 29 ayın en hızlı artışı gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki artış firmaların satın alma faaliyetlerini ve istihdamını destekledi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker açıklanan rakamlara ilişkin yaptığı değerlendirmede; Türk imalatçıların Ağustos ayında da güçlü büyüme temposunu sürdürdüğünü söyledi. Firmaların istihdam yaratmaya devam etmesinin, üretim artışını da desteklediğini aktardı. Ancak ürün fiyatları ve girdi maliyetlerinin yükselmesiyle enflasyonist baskıların arttığına dikkat çekti.