
Koronavirüs ilk olarak Çin’de ortaya çıkıp oradan dünyayı yayılmasına rağmen şu an ülkede salgın kontrol altına alınmış durumda. Son 24 saat içerisinde aylardır ilk defa ölüm vakası bildirilmeyen Çin’de hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı.
Karantina uygulamasının kaldırılmasıyla üretime başlayan ekonomisini de kısa süre içinde toparlaması bekleniyor. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Çin’in Avrupa’da yaşanan duraksamayı fırsata çevirdiğini ve Türkiye’nin de başarılı bir planlama yapması gerektiğini vurguladı.
Kutlu Karavelioğlu, salgın nedeniyle dünya ticaretindeki duraksamadan en çok etkilenen sektörlerden birinin makine olduğunu söyledi.Makine sektörünün yılın ilk üç ayında toplamda 4.3 milyar dolar ihracat yaptığını söyleyen Karavelioğlu, çeyreklik bazda %0,4 oranında artış olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta daralma olsa da diğer ülkelerdeki artışın bu açığı telafi ettiğini aktardı.
Mart ayında makine imalatçısı firmaların siparişlerinde %80 oranında azalma olduğunu, genel olarak firmaların yarısının ise hiç sipariş alamadığını söyledi. Türkiye’nin çok ciddi sipariş kaybı yaşarken Çin’in toparlandığını üretime başladığını söyleyen Karavelioğlu, Avrupa’da meydana gelen duraksamayı kendi lehine çevirmeyi amaçladığını belirtti.

Bizim de ekonomi alanında yaşanan durgunluğu telafi edebilmek için küresel entegrasyonu güçlendirecek yeni bir planlama yapmamız gerektiğinin altını çizdi. Nisan ayının sonuna kadar Avrupa’da makine üretiminde sınırlı düzeye inileceğini bu süreçte Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere bir çok KOBİ’nin pazar kaybı yaşayacağını belirtti.
Meydana gelecek olan boşluğun Uzak Asya ülkeleri tarafından durdurulmak isteneceğini söyleyen Karavelioğlu, özellikle Türkiye ve Almanya’nın rekabet içerisinde olacağını aktardı.
Karavelioğlu: Uluslararası rekabet kızışıyor. Çin ile ilk kapışma alanımız Avrupa pazarı olacak.Çin’in geçen yıl yapılan strateji planları kapsamında Türkiye‘nin üçüncü ticari ortağı ilan edildiğini, bu nedenle salgın süresi boyunca mutlaka mücbir sebepler kapsamı içerisine alınması gerektiğini vurguladı. Makinenin sanayi, tarım ve hizmet olmak üzere birçok sektörün tedarikçisi olduğunu söyleyen Karavelioğlu, bu nedenle tüm sektörlerin desteklerden faydalanması gerektiğini söyledi.
Almanya ve Çin’in 2030 stratejilerine bağlı kaldıklarını ve asıl rekabet alanı olan makine sektörüne ağırlık verdiklerini söyledi. Uluslararası rekabetin iyice kızıştığını söyleyen MAİB Başkanı, Çin ile ilk kapışma alanımızın Avrupa pazarı olacağına dikkat çekti.
Bu dönemde Türk firmaların kapasitelerini düşürmek zorunda kalacağını fakat esnek ve kısmi çalışma ile kadrolarını korumak zorunda olduklarını kaydetti. Salgın sonrasında normalleşme süreci içerisinde Almanya’nın çok önemli bir rol oynayacağını belirtti. Bu ülkenin makine sektöründeki liderliğini Çin’e kaptırmak istemeyeceğini ve ellerinde olmayan ürünleri ihraç edeceğini söyledi.
Almanya’nın daha şimdiden tüm ülkelerdeki şirketleri araştırarak, tedarik zincirlerini gözden geçirdiklerini belirtti. “Hangi ülkede, hangi tedarikçi, ne kadar sürede ihtiyacı karşılayabilir araştırması içindeler. Almanya’daki temaslarımızı sürüyor, fuarların tamamına yakınının iptal edildiği bu yıl hedef mecralarda tanıtım çalışmalarına ve özellikle dijital etkinliklere büyük önem veriyoruz.” diyen Karavelioğlu, Türkiye için önemli fırsatlar olduğunu söyledi.