
Yaklaşık altı aydır devam eden Covid-19 pandemisi dünya genelinde 440 bine yakın insanın yaşama veda etmesine sebep oldu. Güncel rakamlara göre vaka sayısı 8 milyon 136 bine ulaşırken bazı ülkelerde kontrol altına alınan salgın yeniden artmaya başladı.
İran ve Çin’de ikinci dalga yaşanırken bizde de son üç gündür vaka sayısında artış yaşandı. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde diğer birçok ülkeden farklı olarak %4,5 büyüme gösterse de imalat ve sanayi gibi üretim tarafından gelen rakamlar durumun çok da iyi olmadığını gösteriyor.
Bunun yanında ücretsiz izinlerin artması, küçük işletmelerin borçlarını ödemede zorluk çekmesi ve işyerlerini kapanması gibi sayısız soruna tanık oluyoruz. Türk iş insanları ikinci enfeksiyon dalgası yaşanması durumunda ekonomimizin bunu kaldıramayacağını düşünüyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 15 Haziran’da 1592 yeni vaka bildirildi.
Türkiye‘de ilk corona vakası 10 Mart tarihinde açıklanmıştı. Bugüne kadar 2 milyon 674 bin 203 test yapılırken bunların 179 bin 831’i pozitif çıktı. Salgın hastalıkta 4 bin 825 vatandaşımız hayatını kaybetti. 152 binden fazla hastanın iyileşmesi umut verici bir gelişme olsa da, son üç gündür vaka sayısının artması karamsarlığın yeniden oluşmasına sebep oldu.
Türkiye salgınla mücadelede gösterdiği başarılı performans sayesinde yaklaşık iki ay gibi bir zaman içerisinde kontrol altına almayı başarmıştı. Nisan ayının sonuna doğru vaka sayısında düşüş olmasıyla birlikte 11 Mayıs‘ta önce berber, kuaför ve güzellik salonları açıldı.
Vaka artışlarıyla dikkat çeken şehirlerimiz başta olmak üzere, artış eğilimi olan yerlerde il hıfzıssıhha kurullarımız, valilerimiz başkanlığında riske karşı kararlar almaya devam ediyor. 42 ilimizde maske, yaptırımı olan bir sosyal sorumluluk. Virüsle maskesiz mücadele edemeyiz. pic.twitter.com/oqYtNhMOW6
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 15, 2020
İlerleyen günlerde günlük vaka sayısının 800-900’lerde seyretmesi üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgını kontrol altına almayı başardıklarını resmen açıklamıştı. Bunun üzerine Haziran ayının başından itibaren kısıtlamaların neredeyse tamamı kaldırılarak normalleşme sürecine geçildi.
Fakat son üç gündür açıklanan vakalar yeniden 1000’in üzerine çıktı. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda herkesi virüsle mücadeleye davet etti. Bazı illerde vakalarda artış olmasının ardından, maske takma zorunluluğu getirildi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, ikinci dalga olasılığını değerlendirdi.İnsanların salgın yokmuş gibi sokaklarda rahatça dolaşmalarının kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Öksüz, bu süreçte çok ciddi etkilenen firmalar olduğunu belirtti. İhracatın bu dönemde yarı yarıya düştüğünü belirterek, yeni bir dalgada durumun daha da kötü olacağına dikkat çekti. Bu nedenle maske takmanın her yerde zorunlu hale getirilmesi gerektiği önerisinde bulundu.
Şirketlerde maske kuralına neredeyse tamamen uyulduğunu söyleyen Taşıt Araçları Tedarik sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, bunun çarşı ve sokaklarda görülmediğini belirtti. İnsanların birbirini maske takmaları konusunda teşvik etmeleri gerektiğini fakat en etkili yolun cezai yaptırım getirilmesi olduğunu sözlerine ekledi.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre koronavirüs salgınında, sadece Avrupa’da otomotiv sektöründe çalışan 1 milyon 138 bin kişi etkilendi.
Söz konusu dönemde tüm sektörler olduğu gibi otomotiv alanında da ciddi kayıplar görüldü. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, 18 Mart’tan bu yana getirdikleri tedbirlerin aynı zamanda maliyet artışı anlamına geldiğine dikkat çekti.
Çalışanların sağlığını korumak için tüm tedbirleri aldıklarını belirten Yenigün, “Sonbahar ile birlikte Türkiye’de ve Avrupa’da ikinci bir dalganın oluşması durumunda ekonominin çok ciddi bir şekilde etkileneceğini düşünüyorum. Buna karşı da hazırlıklarımız var.” şeklinde açıklamada bulundu.
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkan Başkanı Ziya Özalp ise normalleşme sürecinde ileriye götürecek çalışmalar olmasa, ülke ekonomisinin çok ağır faturalar ödeyeceğini ifade etti. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı İnan Ekici, toplu taşıma araçlarının kullanılmamasının, salgının kontrolü için önemli bir detay olduğunu vurguladı.
Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran, ikinci dalga gelirse bunun tek sorumlusunun tedbirsiz insanlar olacağını söyledi.İkinci dalgada işletmelerin yeniden kapatılacağını ve bunu ekonominin kaldıramayacağını düşünen Dalgakıran, böyle bir durumda virüsün daha küçük bir sorun olarak kalacağını söyledi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Basın sözcüsü Erkan Yağcı ise turizm sektörüne etkilerine değindi. Maske takmanın ve sosyal mesafeye uymanın bir vatandaşlık vazifesi olduğunu dile getirdi.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Müberra Eresin, bugüne kadar gösterilen emeklerin boşa gitmemesi için kimsenin rehavete kapılmaması gerektiğini söyledi. İkinci dalganın ülkemizin ekonomisine yansımasının çok kötü olacağını, bu nedenle de herkesin tedbirli davranması gerektiğini altını çizdi.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Adil Pelister, normale geçiş sürecinde sokaklara dezenfeksiyon noktaları kurulması gerektiğini ve kendilerinin her türlü kurala uyduğunu belirtti. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, devletin ekonominin devamı için bir kredi açtığını fakat halkın bu krediyi çok iyi kullanması gerektiğini vurguladı.