
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Turizm Yatırımcıları Forumu (TIF 2020) etkinliğinde Türkiye ekonomisi ve turizm sektörüne dair değerlendirmede bulundu.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında konuşan Ağbal, 2020 yılına çok güçlü bir başlangıç yaptığımızı belirtti.
Türkiye’nin ekonomide dışa açık politikalara sahip ve coğrafi konumu itibarıyla turizm açısından zengin bir ülke olduğunu ifade etti. Turizm sektörünün ekonomi alanında 2023 hedeflerine ulaşmak için önemli rol üstleneceğini dile getirdi.
Naci Ağbal, Türkiye’nin son yıllarda; enerji, teknoloji, ulaşım ve bilişim olmak üzere birçok alanda gelişim sağladığını söyledi.OECD, G20, NATO üyesi olan Türkiye’nin güçlü bankacılık ve finans sistemine sahip olduğunu söyleyen Ağbal, güçlü bir değişim ve dönüşümün yaşandığı dönemin başında olduğumuzu belirtti. 2018 yılının yaz aylarında yaşanan kur krizini hatırlatarak o dönemde yaşanan sıkıntıların hükümetin aldığı etkin politikalar sayesinde aşıldığını ve 2020’ye çok daha güçlü bir şekilde başlandığını ifade etti.
Bu yıl enflasyonda tek hane, cari açıkta azalma ve büyümede yeniden pozitife döneceğimiz bir süreç yaşanacağını söyledi. Saydığı bu unsurların artık ülke ekonomisinin kırılganlığı olmaktan çıktığını belirten Ağbal, yatırım açısından da olumlu gelişmeler beklediğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıl turizmde rekor seviyelere ulaşıldığını, sektörün istihdam, cari açığın azaltılması ve ekonomiye katkı sağlaması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Turizim sektörüne yapılacak yatırımlar sayesinde bu katkıların artacağını ve cari işlemler dengesindeki payının daha etkin olacağını sözlerine ekledi.
Turizmde 2023 yılı için belirlenen 65 milyar dolar hedefinin üzerine çıkılması bekleniyor.Kalkınma Planı’nda turizmin öncelikli alanlardan biri olduğunu söyleyen Naci Ağbal, hedeflere ulaşmak için stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti. Plan kapsamında 2023 yılı için 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir bekleniyor.
Fakat bu rakamın da üzerine çıkılacağını öngören Ağbal, belirlenen temel hedefleri sıraladı. Öncelikli olarak; turizmin çeşitlendirilmesi, sezon süresinin uzatılması, konaklama ve konaklama dışı harcamaların artırılması, hizmet kalitesinin artırılması, daha fazla harcama eğilimi olan ziyaretçilerin ülkeye çekilmesi gibi konulara ağırlık verileceğini anlattı.
Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı endeksinde Türkiye’nin 33. sıraya yükseldiğini belirterek, Türkiye’nin turizm karnesinin oldukça parlak olduğunu sözlerine ekledi.