
Trump’ın Çin ile devam etmekte olan ticaret savaşının, Avrupa’ya getirilecek gümrük vergilerinin bir işareti olabileceği söyleniyor. Böyle bir durum için değerlendirme yapan analistler ise Alman otomotiv sektörünün durumdan kötü etkileneceği yorumunda bulunuyor. Axioma Direktörü Christoph Schon da bu analistlerden birisi.
Schon, Trump’ın gümrük vergisi getirmesiyle Almanya’nın otomotiv sektörünün üç kötü işlem gününde yüzde 12’ye düşebileceğini söyledi.Trump, araba ithalatına vergi getirip getirmeyeceğine henüz karar vermedi ve 18 Mayıs geceyarısına kadar vakti var. Bu, ABD’nin en büyük doğrudan otomobil ihracatçılarından biri olduğu göz önüne alındığı zaman, AB’nin geleneksel büyüme motoru olan Almanya’ya zarar verebilir. Aynı zamanda Almanya’yı resesyona götürebilir.
Risk yönetimi çözümleri sağlayıcısı olan Axioma’nın direktörü olan Christoph Schon’e göre; Almanya borsaları yüzde 6’ye kadar düşebilir ve otomobil ile komponent sektöründe düşüş yüzde 12’ye kadar ilerleyebilir. CNBC’ye yaptığı açıklamalarda Schon, kayıpların üç işlem günü veya 5 ila 10 seans boyunca gerçekleşebileceğini dile getirdi.
Almanya’nın DAX’ı bu yıl şu ana kadar yüzde 14 yükselirken, genel Avrupa otomotiv sektörü yüzde 11 oranında artış gösterdi.Volkswagen bu yılın başından beri yüzde 7 yükselirken, Daimler yüzde 15 oranında artış kaydetti. Trump, ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit eden bir ticaret dengesizliği olduğunu savunarak, 2018 yılında Avrupa otomobillerine yüzde 25 oranında tarife uygulama tehdidinde bulundu. AB, dünyanın en büyük motorlu taşıt ihracatçısı iken ABD en büyük ithalatçısı konumunda.
AllianceBernstein’de yatırım sorumlusu olan Mark Phelps, “Almanya, ABD-Çin ticaret savaşının kuyruğudur ve günün sonunda Almanya GSYİH’inin yüzde 47’sidir. Bir ticaret savaşında havaya uçururlarsa Almanya muhtemelen daha da kötüleşecektir,” dedi.
AB, Trump’ın tarifelerinden kaçınmak için birçok çaba gösterirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Trump ile görüşmüştü.Juncker, geçen yıl ABD’ye gitmiş ve otoyol dışı sanayi mallarında mevcut tarifeleri sıfıra indirmek için Trump ile birlikte çalışmaya karar vermişlerdi. ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz almak ve standartlarını bir ayara getirmenin yollarını bulmak için çalışacaklardı. Ancak her iki tarafın da henüz bir ticaret anlaşmasını görüşmeye başlamadılar. Fransa’nın da bunda payı bulunuyor.
Berenberg bankasının Avrupa ekonomisti Florin Hense, “Gerçekten de ABD’nin Euro bölgesinden yapılan ithalata ilişkin araç tarifelerini alıyorsak, sadece açıklamalarını değil; ekonomik tahminlerimizi tamamen unutabilirsiniz,” dedi. Çin ile ABD arasındaki gerginliklerin devam etmekte olan tırmanışı, Avrupa’da Trump’ın AB’ye karşı güçlü bir duruş sergileyeceği beklentileriyle bölgede yarattığı sıkıntıyı artırdı.
Euro bölgesi ekonomisi, zayıf imalat ve büyüme verilerinin etkisiyle son zamanlarda küçülme ve resesyon belirtileri göstermeye başladı.Avrupa Merkez Bankası, Mart ayında büyüme tahminlerini bile küçültme zorunda kaldı. AB’de büyüme, ihracata dayalı ekonomisi nedeniyle dış şoklara karşı oldukça hassas konumda bulunuyor.
G+ Economics’in baş ekonomisti Lena Komileva, “Euro bölgesi büyüme motoru geçen yıl çok fazla döngüsel hız kaybetti. Çin’in yavaşlamasına, zayıf küresel ticarete ve Alman otomotiv sektöründeki yapısal sorunlara açıklık getirdi. Korku, durgunluktan yalnızca bir şok uzakta olmamız,” ifadelerini kullandı.