
Trump, Avrupa otomobillerine vergi getirip getirmeyeceğine karar vermesi için süreyi altı aylığına uzattı. Bu vergilerin Almanya’yı resesyona götüreceği söyleniyor ve Avrupa’nın en büyük ekonomisi dışında da bazı endişeler bulunuyor. Şimdi de bu tarifelerin ekonominin yüzüne indirilecek birinci dereceden bir tokat olduğu söylendi.
Citi’den Willem Buiter, Almanya’nın her türlü zararı kaldıracağını belirttirken, oto tarifelerinin küresel ekonomiye etkilerine değindi.Citi’nin özel ekonomik danışmanı Willem Buiter, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal araçlara tarife getirmesi durumunda küresel ekonominin çok sert bir şekilde etkileneceğini belirtti. ABD yönetimi bazı ithal araçların ve otomobil parçalarının, dünyanın en büyük ekonomisi için ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu açıklamıştı.
Tarife tartışmaları, Ticaret Bakanlığı’nın “Bölüm 232” ulusal güvenlik raporunu Şubat ayında sunmasından sonra geldi. Bu rapordaki spesifik önerilerin açıklanmadığı, ancak otomobil ve parçalarının ithalatının ulusal güvenlik nedeniyle bir risk oluşturduğu sonucuna varıldığına inanılıyor.
Buiter, eğer tarifeler bahsedildiği gibi uygulamaya alınırsa ve Trump buna karar verirse çok ciddi bir sorun olacağını söyledi.Buiter, “Bu, otomobil ve parça ithalatı için tarifeler anlamına gelir ve büyük sanayi ülkelerinden en çok Almanya’yı vurabilir. Bu ekonomik açıdan birinci dereceden bir tokat olurdu,” dedi. Avrupa’nın otomobil hisseleri geçen hafta yüzde 7’den fazla düşüş gösterdi. Sektör ise 12 aylık dönemde yaklaşık yüzde 27 oranında değer kaybetti.
ABD’ye ithal edilen yabancı taşıtların bir ulusal güvenlik tehdidi olarak en yakın müttefiklerinden belirlenmesi, otomobil üreticilerinden, bayilerden ve uluslararası hükümetlerden hızlı bir tepki çekmesine neden oldu.
Avrupa Ticaret Komiseri Cecilia Malmstrom ise otomobil ihracatının ulusal güvenlik tehdidi olduğu fikrini reddetmişti.Malmstrom, “Otomobil ihracatımızın ulusal bir güvenlik tehdidi olduğu fikrini tamamen reddediyoruz. AB, otomobiller dahil sınırlı bir ticaret anlaşması müzakere etmeye hazırlanıyor, ancak Dünya Ticaret Örgütü yasadışı yönetilen ticaret yapmıyor,” dedi.
Aynı zamanda Japon Toyota Motor Corp. ise tarife kararının Amerika tüketicileri, işçileri ve otomobil endüstrisi için büyük bir engel olarak nitelendirdi. Transatlantik gerilimlerdeki potansiyel patlama, Trump yönetiminin Çin ile uzayan bir ticaret savaşı da dahil olmak üzere dünyadaki çeşitli ticari anlaşmazlıklara gömüldüğü bir zamanda geldi.
Buiter, endüstriyel ürünler dışında tarımsal ürünlerle ilgili imtiyaz taleplerini son derece çekişmeli olarak nitelendirdi.Buiter, “Bu oyunun tüm tur boyunca devam edeceğine inanıyorum. Sebebi şu ki Amerikalılar sadece endüstriyel ürünler hakkında konuşmak istemiyorlar. Avrupa’nın tarımsal ürün pazarına da erişmek istiyorlar,” dedi.
Danışman, ABD tarım alanında imtiyaz almadıkça yeni bir yılda ABD ile Avrupa arasında uygun bir ticaret çatışması görülebileceğini düşündüğünü de söyledi. Bunun önemli bir ticaret savaşı olacağını da sözlerine ekledi.