
Çin’in ABD’ye misillemesi 75 milyar dolarlık tarife olurken Donald Trump, bu hamlenin karşısında sessiz kalmadı. Ticaret gerilimleri artarken bile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i arkadaşı olarak nitelendiren Trump, Cuma günü ise mevkidaşı için yeni “düşman” etiketini açıkladı.
Piyasaları sarsan bir dizi tweette Başkan Donald Trump, 60 milyondan fazla takipçisine FED Başkanı Jerome Powell ile Xi’yi karşılaştırdığı şu soruyu yöneltti: “Tek sorum daha büyük düşmanımız kim, Jay Powell mı Başkan Xi mi?”
Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada ayrıca ABD firmalarından Çin’e alternatif bulmalarını istediğini söyledi.Trump’ın en büyük düşman ifadelerinin, ilk bakışta komünist lidere hakaret için değil Trump’ın görevlendirdiği Amerikan merkez bankası başkanının eleştirisi için olduğu söylendi. Bununla birlikte yorum, dünyanın en büyük iki ekonomisini birleştirecek büyük bir ticaret anlaşmasını tamamlamak için Trump’ın en iyi yol olduğunu belirttiği Xi arasındaki kişisel ilişkinin, çok zayıf bir noktada olduğuna işaret etti.
Bu ayın başlarında Ohio’daki bir konuşmasında Xi’yi arkadaşı ve iyi bir adam ifadeleriyle tanımlamaya devam etmişti. İki ülke arasındaki haksız ticari ilişki için Çin’i suçlamadığını sık sık söyleyen Trump, Temmuz ayında gazetecilere; “Ve yine, Başkan Xi’yi suçlamıyorum. Bunun olmasına izin verdikleri için geçmiş liderlerimizi suçluyorum” ifadeleriyle görüş bildirmişti.
Bir dereceye kadar Trump’a karşılık veren Xi, Haziran ayında ABD’li mevkidaşını arkadaşı olarak nitelendirmiş ve iki ülkenin birbirinden tamamen ayrıldığını görmenin zor olduğunu söylemişti. Nihayetinde gerilimler yükselirken dahi Xi Jinping için düşman ya da benzeri ifadeler kullanmamış Trump’ın yeni yorumu ticaret müzakereleri için kötüye işaret etti.