
Bugün yurt içinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla piyasalar kapalı. Yurt dışında ise takip edilen en önemli veri Amerika Birleşik Devletleri haftalık işsizlik maaşı başvuruları olacak. Bir önceki hafta 5 milyon 245 bin olan işsizlik maaşı başvurusu piyasa beklentisinin çok az altında gelmişti.
Ekonomistler 18 Nisan tarihinde sona eren haftada 4.5 milyon işsizlik maaşı başvurusu yapılacağını tahmin ediyor. 47 bin can kaybının yaşandığı ülkede bir taraftan Başkan Donald Trump’ın göçleri geçici olarak durdurmasının ekonomiye verdiği zararlar değerlendirilirken bir taraftan şirketlerin içinde bulunduğu dar boğazdan çıkış çabaları yorumlanıyor.
Trump Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Amerikan halkının hakkını gözetmek için göç yasağını imzalayacağını söylemişti.I will be signing my Executive Order prohibiting immigration into our Country today. In the meantime, even without this order, our Southern Border, aided substantially by the 170 miles of new Border Wall & 27,000 Mexican soldiers, is very tight – including for human trafficking!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 22, 2020
Trump yaptığı açıklamada Amerikan vatandaşlarının işsizlik oranını düşürmek ve haklarını savunmak amacıyla göçleri geçici olarak askıya almak istediğini belirtmişti. İlk etapta söz konusu yasak 60 gün içeriyor. İki aylık sürenin sonunda bu kararın uzatılıp uzatılmayacağı henüz bilmiyor.
Küresel Kalkınma Merkezi ve Çalışma Ekonomisi Enstitüsü ekonomisti Michael Clemens, Trump‘ın aldığı bu kararın hiçbir ekonomik kanıta dayanmadığını belirtti. Yahoo Finance’a yaptığı açıklamada, Trump‘ın aldığı kararın tamamen sorumsuzca bir davranış olduğunu ve virüsün yayılmasını yavaşlatmak adına da hiçbir fayda sağlamayacağının altını çizdi.
Mevcut durumda Amerika’nın salgının merkezi haline geldiğini söyleyen Clemens, göç yasağı ile ekonomik bunalımın beklenenden daha da uzun ve derin hale gelebileceğini yaptı. Dünya çapında toplam vakaların neredeyse %40’ı sadece Amerika’da görülmekte.

Salgının en fazla olduğu eyaletlerde kontrol amacıyla kısıtlama önemleri artırılırken, bu durum beraberinde işsizliğin de çoğalmasına sebep oluyor.
Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) 1930 Yılına Dair Meksika’ya Geri Dönüşlerin İstihdama Etkileri adlı bir rapor yayımladı. Raporda yer alan bilgiler doğrultusunda göç yasağının yerel işsizliği ve ekonomiyi daha kötü bir yere sürükleyeceği sonucu çıkıyor.
1930 yılında yaşanan Büyük Buhran zamanında da ABD’nin göçleri yasakladığı ancak göçmenlerin bazı endüstrilerin bel kemiği olması sebebiyle durumun daha da kötüleşmesine sebep olduğu hatırlatılıyor. Clemens durumun akıllarda daha netleşmesi adına şu açıklamaları yaptı:
Trump’ın Amerikan halkının büyük kısmının yerli olduğunu düşündüğünü söyleyen Clemens, gerçeğin böyle olmadığının altını çizdi. Özellikle bakkallar, çocuk bakımı, yaşlı bakımı, depolama, gıda işleme ve nakliye gibi bazı endüstrilerin en fazla göçmen işçilerin çalıştığını sektörler olduğunu açıkladı.
Tarihteki örneklere bakıldığında bu tür göç yasaklarının ekonomiye olması gerekenden çok daha fazla zarar verdiğini belirten Clemens, Trump’ın hala aldığı bu kararın faydalı olacağına inanacak kadar saf olduğunu aktardı. Ulusal Amerikan Politikası Vakfı’nın Genel Müdürü Stuart Anderson da söz konusu kararın hatalı olduğunu belirten isimler arasında yer alıyor.
Bank of America, ABD’li şirketlerin kredi borçlarını ödemede yaşadığı zorlukları ve çözüm yollarını ele aldı.Yapılan açıklamada son haftalarda 170’den fazla ABD’li şirketin 120 milyar dolardan fazla kredi ödemesi geldi. Söz konusu kredileri geri ödemek için tahvil satışına başladıkları bildirildi. Aralarında; VF Corp, Kroger Co ve Micron Technology Inc. gibi isimlerin olduğu bazı şirketlerin tahvil satışı sayesinde nakit miktarlarını artırdığı açıklandı.
Bankanın stratejist başkanı Hans Mikkelsen, bazı şirketlerin tahvil ihracına başlamasının sadece Covid-19 kaynaklı olmadığını söyledi. ABD Merkez Bankası (FED), geçen haftalarda küçük ve orta dereceli işletmelerin desteklenmesini de kapsayan 2,3 trilyon dolarlık teşvik paketini duyurmuştu.
Bu şirketlerin söz konusu yardımlardan yararlandığı biliniyor. Hazine Bakanı Steven Mnuchin, küçük işletmelere yönelik destek sayesinde 60 milyon işçiye yardım edilmiş olunacağını dile getirdi.